Glas Javnosti

NESLAVNA STATISTIKA: Prednjačimo po broju maloletničkih trudnoća i abortusa

Vesti
Autor: Glas javnosti

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" u Srbiji se godišnje uradi više od 17.000 abortusa. Međutim, zvanična i nezvanična statistika se ne poklapaju jer pravih podataka o broju abortusa u Srbiji nema.

Doktori i stručnjaci tvrde da se u Srbiji u toku jedne godine izvrši između 50.000 i 150.000 prekida trudnoće, jer privatne ustanove nemaju obavezu da prijavljuju tu intervenciju državi.

Među mladima je, nažalost, uvreženo mišljenje da je abortus jedan vid kontracepcije i na njega gledaju kao na sigurnu opciju.  

- Žene koje ne planiranju porodicu ne razmišljaju o trudnoći i istina je da na abortus gledaju kao na vrstu kontracepcije - kaže za Ona.rs ginekolog dr Milena Džuverović.

- Abortus je kod žena u Srbiji sigurna opcija ukoliko dođe do neželjene trudnoće. Takođe, žene trudnoću najčešće prekidaju posle prvog ili drugog deteta, jer žele da se vrate na posao i grade karijeru.


Doktorka upozorava da je to veoma zabrinjavajuće, jer svaki prekid trudnoće, bilo da je urađen namerno, bilo iz zdravstvenih razloga, nosi određeni rizik, pa je najbolje preduzeti sve mere predostrožnosti kako do njega ne bi došlo.

- Abortus može ostaviti veoma ozbiljne posledice na psihičko zdravlje žene - kaže za Ona.rs psiholog Brankica Šaljić Milenković.

Ona podseća da je abortus, u većini slučajeva, veoma traumatično iskustvo za ženu.

- Zavisi u kojim uslovima je trudnoća nastala i zašto se žena odlučuje na abortus. Takođe je važno znati koja su uverenja te žene, da li je religiozna ili ne, da li misli da je to greh, izbor, pravo, bolje rešenje ili abortus vidi kao jednu vrstu kontracepcije. Posledice su tugovanje i depresija, a abortus je često veoma traumatično iskustvo, posebno kada se uzmu u obzir svi pomenuti uslovi u kojima se žena nalazi - ističe psiholog.

Na učestalost komplikacija utiču mnogi faktori: zdravstveno stanje i starost žene, trajanje trudnoće, tehnika zahvata, anestezija, dodatne operacije, stručnost ginekologa, higijenski uslovi... Kako objašnjava ginekolog Džuverović, procenat rizika i mogućih komplikacija kod abortusa u prvom tromesečju je vrlo mali.


Što je trudnoća starija, i mogućnost komplikacija koje se mogu javiti posle abortusa je veća. Sve komplikacije sem infekcije su relativno retke, ali moguće.

- Komplikacije su različite i sve zavisi od osobe do osobe. Najčešće su to infekcije, krvarenje, povreda zida materice i povreda grlića materice koja kasnije može uticati i na plodnost žene. Rizik od spontanih pobačaja u kasnijim trudnoćama je veći ako je žena imala dva ili više abortusa - naglašava dr Džuverović.

Brankica Šaljić Milenković,  psiholog i geštalt psihoterapeut, ističe da se pored fizičkih posledica ne smeju zanemariti ni psihičke, koje ostavljaju duboku traumu kako na ženu, tako i na muškarca koji je takođe ostao bez (ne)željenog potomstva.

- Često dolazi do osećaja krivice, posebno ako žena veruje da je u pitanju greh. Šta god da je u pitanju, a da donosi osećaj krivice, dobro je razgovarati o tome sa stručnim licem. Nekada je ta odluka doneta jer jedan od partnera recimo ne želi dete, pa odluka nije zajednička i drugo biće je povređeno i tužno zbog toga. Onda je se javlja osećaj krivice ne samo zbog abortusa, već i zbog povređenog partnera - objašnjava Šaljić Milenković.

Psiholog ističe da nisu sve žene abortirale jer je to bio isključivo njihov izbor, već i zbog raznih životnih okolnosti.

- Nekada je abortus ili višestruki abortus ozbiljna rana žene, pa samim tim ostavlja i odgovarajuće posledice po mentalno zdravlje. Nije svaki abortus stvar izbora, neki su neophodni i iz medicinskih razloga, i to je posebna trauma za ženu - ističe psiholog.

Žene koje su u prošlosti imale abortus, u većini slučajeva, posle određenog vremena strahuju da li će to uticati na kasnije začeće i trudnoću. Doktora ističe da abortus ne utiče direktno na plodnost, ali da neke posledice koje abortus izaziva ipak mogu da utiču.

- Ukoliko se prilikom postupka ošteti materica ili dođe do zapaljenja materice, to može uticati na plodnost jer je ona najvažnija kada je začeće u pitanju - naglašava ginekolog Džuverović.

Nažalost, Srbija je pri vrhu evropske liste zemalja po broju maloletničkih trudnoća i abortusa. Svaka treća devojka u zemlji prvi seksualni odnos imala je u 16. godini, a gotovo polovina devojaka stupa u odnos u vezi koja je trajala manje od nedelju dana, a zaštitu ne koristi trećina.

Poražavajuća činjenica je ta da se mladi o seksualnim temama uglavnom edukuju preko interneta, a stručnjaci veruju da bi u škole trebalo uvesti seksualno obrazovanje.

- Seksualno obrazovanje je apsolutno neophodno uvesti u škole, jer su deca i mladi puni pogrešnih informacija, a često i potpuno neinformisani. Tako bi, mislim, bilo manje tabua, manje stida i manje neželjenih trudnoća - kaže psiholog.

Inicijativa za uvođenje seksualnog obrazovanja postoji već deceniju, a stručnjaci se nadaju da će se jednog dana zvanično uvesti i u Srbiji.

- Adolescenti i mladi ljudi se, u većini slučajeva, dugi niz godina nalaze u riziku od neželjene trudnoće i polno prenosivih infekcija i bolesti. Stoga je najbolje uvesti seksualno obrazovanje, kako bi mladi imali predstavu koji su sve rizici prevremenog stupanja u intimne odnose, a posebno bez zaštite - kaže za naš portal dr Džuverović.

Pojam kontracepcije obuhvata sve metode i sredstva koja za cilj imaju zaštitu od neželjene trudnoće. Međutim, mnogi ljudi, a pogotovo mladi koriste neadekvatne i nepouzdane metode, kao što je prekidanje odnosa.

- Mlađa populacija zbog nedovoljne edukacije misli da će sprečiti trudnoću time što će prekinuti odnos. Međutim, nisu svesni da je dovoljan samo jedan spermatozoid za oplodnju jajne ćelije - naglašava doktorka Džuverović.

Doktora ističe da je zaštita najvažnija i naglašava da pored pilula za kontracepciju treba koristiti i prezervative koji štite od polno prenosivih bolesti.

- Pilule za kontracepciju jesu dobro rešenje ukoliko trenutno ne želite dete, ali ne zaboravite da i pored njih koristite prezervative, posebno ako menjate partnere - zaključuje dr Milena.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR