Glas Javnosti

BAJDEN POTPISAO UREDBU O ZAŠTITI PRAVA ŽENA NA ABORTUS : Sud jasno pokazao da ne poštuje prava žena

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik SAD Džo Bajden potpisao je danas uredbu kojom se štiti pravo na abortus, posle odluke Vrhovnog suda kojom je ukinuta univerzalna zaštita prava na abortus i odluka o tom pitanju preneta na pojedinačne države.

Predsednik SAD Džo Bajden potpisao je danas uredbu kojom se štiti pravo na abortus, posle odluke Vrhovnog suda kojom je ukinuta univerzalna zaštita prava na abortus i odluka o tom pitanju preneta na pojedinačne države.

- Vrhovni sud je jasno pokazao da ne poštuje prava žena. Ja hoću - poručio je Bajden.

On je pozvao žene da glasaju u novembru, navodeći da je najbrži način da se zaustavi i preokrene ukidanje prava na abortus da se izabere značajna demokratska većina u Kongresu kako bi se usvojili zakoni koji garantuju ta prava.


Upozorio da će republikanci, ukoliko preuzmu kontrolu nad Kongresom u novembru usvojiti zabranu abortusa na nacionalnom nivou, ali je rekao da će uložiti veto na bilo kakvu takvu odluku.

Predsednička uredba bi trebalo da ublaži neke kazne sa kojima bi se mogle suočiti žene koje žele da abortiraju, kada presuda Vrhovnog suda stupi na snagu, ali generalno ne može da očuva pravo na abortus u celoj zemlji, piše Voice of America.

Uredba daje ovlašćenja sekretarijatima za zdravstvo i pravosuđe da se jače bore protiv zabrane pilule za abortus i protiv zabrane ženama da putuju u drugu državu, ako je u njihovoj abortus zabranjen. Takođe, propisuje se na koji način se tretiraju medicinski podaci, odnosno štite podaci o ženama koje žele da abortiraju prenosi Telegraf


Bajdena sve jače kritikuju članovi Demokratske stranke da ne radi dovoljno na zaštiti prava na abortus. Predsednik je, otkako je presuda doneta, isticao više puta da je njegova mogućnost da utiče na stanje stvari limitirana bez Kongresa.

- Konačno, Kongres je taj koji je trebalo da presudu Ro protiv Vejda pretoči u federalni zakon - kazao je Bajden prošle nedelje.

Vrhovni sud je krajem juna doneo odluku kojom se saveznim državama ponovo daje pravo da regulišu politike o abortusu, pa se procenjuje da će ta procedura biti zabranjena ili strogo ograničena u polovini saveznih država.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP