Glas Javnosti

KONTROVERZNA BIOGRAFIJA VOJVODIĆA, SLIKA I PRILIKA TRENUTNE UPRAVE SANU

Vesti
Autor: Glas javnosti

Iako se redovni član Odeljenja istorijskih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Mihailo Vojvodić iz petnih žila trudi da u javnosti očuva sliku o sebi kao vrhunskom intelektualcu i uglađenom gospodinu, više podataka iz njegove biografije pokazuje da je to samo “dimna zavesa”, odnosno da je Vojvodić čovek iznad kojeg se, u najmanju ruku, može postaviti veliki upitnik.


Naime, Vojvodić je svojevremeno ucenio tada mladog naučnika i svog doktoranda, istoričara Aleksandra Rastovića, da zloupotrebi svoju tadašnju istaknutu funkciju u Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) kako bi mu obezbedio luksuzan stan na ekskluzivnoj lokaciji u centru Beograda, koji je potom otkupio daleko ispod realne tržišne cene, zauzvrat mu obećavajući da će ga zaposliti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Iako je Rastović postupio u skladu sa Vojvodićevim zahtevom, ovaj visokomoralni akademik nije ispunio svoj deo dogovora, već je Rastovića na krajnje grub i osion način isključio iz svog kruga poverenja, nakon čega je ovaj bio prinuđen da akademsku karijeru dalje gradi na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.



Da se slično sličnom raduje može se videti i iz primera Vojvodićeve supruge Mile Vojvodić, koja je, kao dugogodišnji nastavnik istorije u OŠ “Milica Pavlović” na Vračaru (sada OŠ “Kralj Petar Drugi Karađorđević”), među svojim kolegama stekla veoma lošu reputaciju. Na to je u prvom redu uticala činjenica da je bila umešana u izvršenje krivičnih dela prevare – najpre 1988. godine, kada je u zajam uzela i nije vratila novčani iznos od preko pola miliona tadašnjih nemačkih maraka, te 1995. godine, kada je kao razredni starešina stekla protivpravnu materijalnu korist po osnovu fiktivne prodaje udžbenika svojim učenicima, za šta je pred tadašnjim Trećim opštinskim sudom u Beogradu osuđena na kaznu zatvora u trajanju od dve godine. O kakvoj se osobi radi govori i podatak da svojevremeno nije dolazila na posao u pomenutoj školi četiri godine (!), iako nije bila zvanično suspendovana.

Najzad, treba napomenuti i da je jedan od Vojvodićevih sinova, po struci neurolog, zaposlen na Institutu za neurologiju Kliničkog centra Srbije (KCS), čiji je rukovodilac predsednik SANU Vladimir Kostić, a što je zapravo i osnov po kojem je Kostić vezao Vojvodića za sebe i ucenio ga da na predstojećim izborima za rukovodstvo Akademije glasa za njegovu kliku, koja nastoji da SANU u potpunosti podredi interesima zapadnih centara moći i jednog od kreatora globalnog neoliberalnog poretka Džordža Soroša.


Imajući sve ovo u vidu, svakom ko je iole častan i dobronameran jasan je imperativ pobede patriotskih snaga na izborima za novo rukovodstvo SANU, budući da primer Vojvodića sam po sebi u dovoljnoj meri oslikava šta bi se sa ovom institucijom od kapitalnog nacionalnog značaja desilo ukoliko bi je preuzela Kostićeva “ekipa”.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR