Glas Javnosti

Futurolozi popisali deset zanimanja koja će biti najtraženija u XXI veku

Vesti
Autor: Glas javnosti

Danas više nego ikada ranije izbor zanimanja pokazuje stepen naše prilagodljivosti ovom današnjem zahtevnom i ubrzanom vremenu. .

Procene futurologa uskoro će biti presudne za sve one koji razmišljaju o svojoj budućnosti. Ko bi pre 20 godina mogao da pretpostavi da će web dizajner sajtova biti jedno od najtraženijih zanimanja XXI veka.
 
Evo nekih:

NOVA ZEMLJORADNJA - Stočari i poljoprivrednici uzgajaće useve i stoku koja će biti genetski proizvedena da bi stvarali terapeutske proteine. Već se radi na tome da se uzgoji paradajz koji će biti nosilac vakcine, a lek će se prenositi kravljim, kozjim i ovčijim mlekom

INŽENJERI ZNANJA - Veštački stvoreni brokeri prevodiće vaše znanje u softver i tada ga skidati.


PROGRAMERI GENA - Digitalno obeležavanje gena omogućiće laboratorisjkim tehničarima da stvore obrasce lečenja, delujući ciljano na pojedini gen. Posle skeniranja DNK, ustanoviće se oštećenja, lekari će primeniti genetsko lečenje i pametne molekule za sprečavanje mnogih bolesti, uključujući neke vrste zloglasnog raka.

KOPAČI PODATAKA - Istraživački gurui uvek će biti pri ruci da vam sažmu korisne poslastice od sve većeg brda podataka upozoravajući na šeme ponašanja za marketinške stručnjake, ali i za epidemiologe.

 USMERENO EMITOVANJE - Radio i televizija postaće neverovatno personalizovani, kao što je i Internet danas i delovaće sa oglašivačima kako bi zadovoljili gledaoce i slušaoce - bolje eći, KUPCE. Ambijentalni oglasi probuđivaće vašu pažnju koristeći ukuse i mirise, a krajnji cilj poruke - KUPI ME - biće direktno emitovan u vaš mozak.

GLUMCI U VIDEO REALNOSTI - Nekada je bilo platite po predstavi, a u budućnosti će biti platite po igri. A igraćemo doslovno svi, što će omogućiti svakome od nas da se uključi u sajber spejs drame. Pisci scenaria biće vrlo traženi. Ovo se već obistinilo, jer svako može da snimi sopstveni film, bilo mobilnim, bilo kamerom, i postavi na Internet a svi vide. Preko YouTube kanala mnogi su već uveliko postali poznati glumci.

TARINGOVI TASTERI - Kompjuterski inženjeri i dalje će nastojati da kompjuteri liče ljudskoj inteligenciji, što je britanski matematičar Taring nagovestio još pre pola veka. Do vremena kada više nećete moći da razlikujete da li se obraćate mašini ili čoveku, ti ljudski simulatori biće korišćeni kao trgovci ili Internet torbe za spise koji će moći da sumiraju vašu e poštu, pa čak i da odgovaraju: Zdravo, izvinite nisam kod kuće ...

OCENJIVAČI FRANKENŠAJNSKE HRANE - Niste sigurni šta u stvari jedete? Sa malo genetičke maštovitosti, brzorastuće ribe i voće otporno na niske temperature pomoći će da se prehrani naša planeta, ali takvi hibridi mogli bi istovremeno da prekinu i prirodne lance ishrane. Ekoskauti imaće zadatak da opaze na učinak takozvanog trojanskog gena i da rad preambicioznih genetičara ne izmakne kontroli i dovede do katastrofe.

ZANIMANJA KOJA ĆE NESTATI

Sve ovo gore navedeno ima i svoj drugi kraj. U vremenima koja dolaze biće sve manje mesta za neka zanimanja koja su nekada bila vrlo popularna. Evo i spiska zanimanja koja su, vrlo moguće, pred izumiranjem.


BERZANSKI BROKERI, TRGOVCI AUTOMOBILIMA, POŠTARI, AGENTI OSIGURANJA, TRGOVCI NEKRETNINAMA
 - Upotrebom globalne kompjuterske mreže Interneta, nestaće potreba za posrednicima, a samo nekolicina njih će opstati i oni će servisirati one bez ideja.

ORTODONTI - Više nema metala u ustima zahvaljujući trodimenzionalnim simulatorskim programima koji će izbaciti seriju prilagodljive čiste plastike - zamenu za izravnjavanje linije zuba. Tehnologija je već na kliničkom ispitivanju.

DIREKTORI - Da, dobro ste pročitali. Odlučivanje od dna prema gore biće presudno, a globalni tim eksperata vodiće firme kroz Internet, pa i dalje.

DOMAĆICE - Ako frižideri današnjice mogu da odlučuju da vam kupe mleko putem Interneta, onda motivisani usisivači prašine i nisu tako apstraktna ideja. Možda će kuće koje se same čiste koristiti centralni sistem usisavanja ili pak robote koji jedu čestice prašine.

OČEVI - Na kraju, eto i njih. Sa invitro oplođavanjem i kloniranjem, očevi bi mogli da postanu nešto kao i dinosaurusi. Ako već idemo tom linijom, onda su i majke u sličnoj situaciji, jer se već pokušava dobiti veštačka materica.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR