Glas Javnosti

PREDNJE STOP SVETLO USKORO NA AUTOMOBILIMA : Otkrivamo čemu služe

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prednje kočiono svetlo značiće pešacima, biciklistima, ali i svim vozačima.

Jedno od glavnih pravila bezbednosti na putevima je videti i biti viđen. Ovaj moto sledi i firma Lumaco Innovations AG, u kojoj je osmišljen sistem prednjih kočionih svetala. Osnivač kompanije je Lubomír Marjak iz Slovačke, koji ima i evropski patent za ovu tehnologiju, a koji očekuje da će prednje stop svetlo smanjiti broj saobraćajnih udesa i ublažiti njihove posledice.

Sistem radi pomoću zelene LED trake koja se nalazi na prednjem delu automobila, a svetli zajedno sa zadnjim stop svetlima čim se pritisne papučica kočnice prenose Agencije 

Zelena boja je izabrana jer je nedvosmislena i brzo prepoznatljiva, a ne koristi se još u automobilskoj industriji, piše Slovakia Postsen.

Prednje kočiono svetlo biće namenjeno pešacima na prelazima, kao i biciklistima, ali i svim drugim vozačima koji će biti sigurni da ih je vozač automobila koji im se približava video i da je počeo da koči.

Osim toga, prednje svetlo kočnice moglo bi da postane koristan asistent u budućnosti u kojoj će s vremenom verovatno biti uključena i 
autonomna vozila.
Međutim, da bi prednje svetlo kočnice moglo da se primeni u praksi, predstavnici Evropske komisije i Evropskog parlamenta zahtevaju rezultate testova u upotrebi. Kako piše revija HAK, glavno testiranje obavlja se u Slovačkoj gde će zelenim prednjim stop svetlima biti opremljeni autobusi, vozila gradske uprave (automobili, komercijalna vozila i kamioni). Sveukupno će biti nekoliko stotina vozila koja će obavljati praktično testiranje ovih svetala u saobraćaju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR