Glas Javnosti

LOŠE VESTI SA BERZE: Berzu žitarica ponovo uzdrmao pad evra

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Za poljoprivrednike koji su nameravali da prodaju žitarice ni prošle sedmice nisu stigle ohrabrujuće vesti sa berzi. Još jedan od razloga je to što je evro u padu prema dolaru i ispod je nivoa od 1,09 dolara za jedan evro – što je najveći pad u više od mesec dana.

To je dovelo do najnižih berzanskih cena od početka ekonomske godine za mnoge žitarice.

Na berzi u Parizu trgovalo se pšenicom po 216,75 EUR po toni. Za tonu kukuruza je trebalo izdvojiti 186 EUR, dok je uljana repica koštala 435 EUR po toni. Ništa povoljnija situacija nije bila ni za domaće poljoprivrednike. Na robno-berzanskom tržištu u Novom Sadu promet je protekle sedmice bio za oko 11% manji nego u prethodnom periodu.

Najviše se ponovo trgovalo kukuruzom (oko 47% ukupnog prometa), ali stručnjaci ističu da su cene svih primarnih poljoprivrednih proizvoda bile u padu. Kao i prethodne nedelje i ove je na tržištu kukuruza bila primetna povećana tražnja u odnosu na ponudu. Kukuruzom se trgovalo po ceni od 17 do 18 dinara po kilogramu bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin. Prosečna cena iznosila je 17,5 dinara, što je u odnosu na prošlu nedelju pad od 1,24%.
Kada je reč o pšenici, tek krajem sedmice došlo je do rasta tražnje.
– Kupci su tražili žito različitih parametara kvaliteta, a pokazali su i interesovanje za pšenicu za stočnu ishranu – navodi se u berzanskom izveštaju. Prosečna cena iznosila je je 19,29 dinara po kilogramu bez PDV-a, što je 3,18% manje nego u prethodnoj sedmici. U ukupnom obimu prometa pšenica je učestvovala sa 35%.
Domaći berzanski stručnjaci ističu da su evropske žitarice imale koristi od slabljenja evra prema dolaru, ali to nije pomoglo da se zaustavi pritisak na snižavanje cena. Kako navode, taj pritisak dolazi s američkog tržišta i dešavanja u crnomorskom regionu. Napominju i da se na globalnom tržištu žitarica ponovo očekuje oštra konkurencija između evropske i crnomorske pšenice jer je posle Egipta sada i Alžir raspisao tender za nabavku žita.

Cene hrane rasle sporijim tempom
 
I dok je iza ratara teška sezona s malim izgledima da će doći do poboljšanja, za proizvođače maslinovog ulja prethodna godina jedna je od najprofitabilnijih. Ovo ulje je u 2023. u odnosu na prethodnu godinu poskupelo za čak 54%, a standardno i krompir za 23%. Cena jaja viša je za 20%, dok je značajan pad cena od 26% zabeležen u kategoriji žitarica, objavljeno je na sajtu te organizacije.
Prosečne cene poljoprivrednih dobara u Evropskoj uniji su u 2023. porasle za dva odsto međugodišnje, sporijim tempom nego u prethodnom periodu, saopštio je juče Evrostat dodavši da su istovremeno zabeleženi veliki kontrasti u kretanju cena proizvoda. Prosečna cena đubriva i preparata za poboljšanje kvaliteta zemljišta u 2023. godini pala je za 23%, cene maziva koje se koriste u poljoprivredi za 12%, dok je prosečna cena sredstava za zaštitu bilja i pesticida porasla za 9%.


Glas javnosti/ P02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR