Glas Javnosti

RAZVOJ KRIPTO-INDUSTRIJE SVE VIŠE NAPREDUJE: Amerika odobrila berzanski fond Bitkoina

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Američka komisija za hartije od vrednosti (SEC) odobrila je prve Bitcoin ETF (Exchange Trade Fund) rekao je u saopštenju ove agencije njen predsednik Geri Gensler. Ovaj dugo očekivano zeleno svetlo od američke državne agencije obeležava još jednu od prekretnica u razvoju kripto-industrije i korak dalje u širokom prihvatanju kriptovaluta, konkretno Bitkoina.

SEC je odobrila izdavanja ove vrste fondova između ostalih i kompanijama Blackrock, Ark Investments, 21Shares, Fidelity, VanEck, piše u saopštenju na stranici komisije.

 

Očekuje se da će trgovina ovim instrumentima početi već u četvrtak.

Godinama unazad se priča kako bi ova vrsta finansijskog proizvoda bila veliki korak za bitkoin, nudeći na taj način institucionalnim i drugim investitorima veću izloženost i mogućnost ulaganja u najveću svetsku kriptovalutu, bez direktnog posedovanja.


Odgovarajući koja je najveća prednost, tj. zašto se ulaže u ove finansijske instrumente, stručnjak za kriptovalute i menadžer u ECD Igor Mirković ističe najpre zbog regulative.

- Nekim institucionalnim investitorima nije dozvoljeno da investiraju u Bitkoin, ali im jeste dozvoljeno da investiraju u fondove. Takođe, mnogi se ne osećaju komforno da sami čuvaju Bitkoin, naročito na kripto berzama nakon nemilih događaja iz prošle godine. S druge strane, oni koji su navikli na tradicionalne berze bi verovatno mirno spavali znajući da im Blackrock čuva Bitcoin. Upravo zato se očekuje da bi Bitcoin ETF-ovi mogli da donesu pravu eksploziju kad je u pitanju institucionalno prihvatanje Bitkoina kao investicije, kaže Igor Mirković, stručnjak i menadžer u ECD.


Godišnji priliv ovih fondova i do 50 milijardi dolara

Analitičari Standard Chartered-a ove nedelje su rekli da bi ETF-ovi mogli da privuku 50 do 100 milijardi dolara samo ove godine, što bi dovelo do povećanja cene bitkoina do 100.000 dolara. Drugi analitičari kažu da će priliv biti bliži 55 milijardi dolara tokom pet godina.

Što se tiče cene, u poslednjih nekoliko meseci, najviše zbog iščekivanja emitovanja Bitcoin ETF cena ove kriptovalute je skočila oko 70 odsto, i velika većina analitičara ističe da će se ovaj trend samo nastaviti.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR