Glas Javnosti

Cena nafte najviša u zadnjih pet meseci

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cene nafte prošle nedelje su skočile skočile više od 4 posto, dosegnuvši najviše nivoe u pet meseci, što je ponajviše posledica rasta napetosti na Bliskom istoku.

Na londonskom je tržištu cena barela prošle nedelje skočila 4,2 posto, na 91,17 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 4,5 posto, na 86,91 dolar.

Skok cena nafte na najviše nivoe u pet meseci ponajviše je posledica rasta napetosti na Bliskom istoku.

Iran je poručio da će odgovoriti Izraelu na zračni napad na iranski konzulat u Damasku, glavnom gradu Sirije, u kojem je poginulo nekoliko visokih vojnih zvaničnika.

Izrael nije preuzeo odgovornost za napad na konzulat, ali je zbog sigurnosti privremeno zatvorio 28 veleposlanstava u svetu.

- Tržište zna da će Iran verovatno odgovoriti, ali ne zna pojedinosti i to stvara veliku nelagodu i nervozu, rekao je Bjarne Schieldrop iz SEB-a.


Trgovce zabrinjavaju i napadi ukrajinskih bespilotnih letelica na rafinerije u Rusiji, koji su, kako je Reuters izračunao, možda blokirali oko 15 posto ruskih kapaciteta za preradu nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici tog kartela, uključujući Rusiju, potvrdili su, pak, na prošlonedeljnom sastanku odluku o ograničavanju proizvodnje, tražeći od pojedinih zemalja strože pridržavanje dodeljenih kvota.

- Stroži nadzor poštivanja kvota trebao bi rezultirati dodatnim smanjenjem proizvodnje u drugom tromesečju, napisali su analitičari ANZ-a u bilješci klijentima.

Procene o slabijoj ponudi poklopile su se s naznakama ubrzanja ekonomskog rasta u SAD-u, što bi moglo dodatno ojačati potražnju.



Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR