Glas Javnosti

Predsednik Unije Roma Srbije progovorio o problemima: Apel za akciju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Predsednik Unije Roma Srbije, Miloš Mihajlović, uoči Svetskog dana Roma, istakao je hitnost u rešavanju problema s kojima se Romi suočavaju.

U razgovoru, Mihajlović je naglasio ozbiljne izazove kao što su diskriminacija, loši uslovi stanovanja i prisustvo govora mržnje.

Miloš jasno ističe važnost Svetskog dana Roma kao prilike da se ne samo slavi romska kultura, već i da se skrene pažnja na ozbiljne probleme s kojima se Romi suočavaju u Srbiji i širom sveta.

Njegove reči ukazuju na to da i pored nekih postignuća, još uvek postoje ozbiljni izazovi kao što su diskriminacija, neadekvatni uslovi stanovanja, nedostatak osnovnih resursa poput pijaće vode, i prisustvo govora mržnje u društvu. Posebno je zabrinjavajuće kada takav govor dolazi od institucija i političkih lidera.

-Romi imaju pravo na dostojanstven život i ravnopravno učešće u društvu, a za to je potrebno delovanje i podrška državnih institucija.

Mihajlović ističe da je ključno da Romi dobiju svoja prava, imajući u vidu da nemaju svoju državu.


-Nadamo se da će ovakve poruke podstaći donosioce odluka da preduzmu konkretne korake ka poboljšanju položaja Roma u Srbiji i ostvarenju njihovih osnovnih prava.

Pozvao je na podršku državne institucije kako bi se Romima omogućio dostojanstven život i ravnopravno učešće u društvu.

Zamenik predsednika Unije Roma, Zoran Simić, takođe je istakao važnost samoinicijative unutar romske zajednice kako bi se unapredili uslovi života.

Ovaj dan takođe se obeležava kao prilika za slavljenje romske kulture, uz podsećanje na istorijski značaj romske himne i zastave. Očekuje se da će ovakvi apeli podstaći donosioce odluka na konkretne korake ka poboljšanju položaja Roma u Srbiji.

Zamenik predsednika Unije Roma, Zoran Simić, takođe je istakao važnost samoinicijative unutar romske zajednice kako bi se unapredili uslovi života.

On naglašava važnost samoinicijative i aktivnog angažmana romske zajednice u poboljšanju sopstvene sudbine.

Čestitajući Svetski dan Roma, on ističe da je ključno da romska populacija preuzme inicijativu i aktivno radi na stvaranju boljih uslova za sebe.

Njegove reči podstiču na samosvest i odgovornost unutar romske zajednice, sugerišući da se promene i poboljšanja neće desiti sami od sebe, već zahtevaju napore i angažman svakog pojedinca.


To je poziv na solidarnost, zajedništvo i rad na ostvarivanju ciljeva koji će unaprediti život svih pripadnika romske zajednice.

Svako treba da doprinese onoliko koliko može, i zajednički rad na unapređenju položaja Roma može dovesti do pozitivnih promena u društvu.

Ovaj dan je zvanično proglašen 1990. godine u mestu Serock u Poljskoj, tokom četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU).

Obeležavanje ovog dana podseća na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Chelsfieldu, kraj Londona, od 7. do 12. aprila 1971. godine.

Na tom kongresu je usvojena romska himna, pesma "Đelem, đelem" (romski: "Išao sam, išao"), kao i odluka o zastavi. Zastava je dvobojnica plave i zelene boje sa crvenom tačkom u sredini, simbolizujući napredak, kretanje i migraciju Roma kroz istoriju.

Svetski dan Roma pruža priliku da se istakne važnost romske kulture i da se skrene pažnja na probleme s kojima se Romi suočavaju širom sveta.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR