Glas Javnosti

LUDILO OD CENA: Privatni vrtići koštaju i do neverovatnih 700 evra mesečno!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Počelo je prijavljivanje za upis u beogradske vrtiće i trajaće do 17. maja.

Kada su pre desetak godina i privatni vrtići ušli u sistem, činilo se to kao isplativ i siguran biznis, a za Grad prihvatljivo rešenje.

Šta pokazuje iskustvo sada, kada u privatne vrtiće ide više od 20.000 dece? Zašto neki privatni vrtići koštaju 33.000 dinara, a neki i 700 evra mesečno?

Do pre desetak godina bilo je svega nekoliko privatnih vrtića – uglavnom za decu diplomata i stranaca sa privremenim boravkom.

Kada je grad počeo da daje subvnecije 2015. počelo je i masovno otvaranje novih vrtića. Danas ih u Beogradu ima oko 400.


(Foto: Jutjub)

Rada Cvetinović iz Udruženja privatnih vrtića rekla je da je većini roditelja najvažnije da je zaposlen stručan kadar, a zatim i dodatne aktivnosti.

"To je pre svega engleski jezik, zatim fizičke aktivnosti i sportske aktivnosti - tekvondo, tenis da je uračunat, neki vrtići odvoze decu i na plivanje, sportske radionice koje se svakodnevno obavljaju sa decom", navodi Cvetinovićeva.

Grad vrtićima uplaćuje 33.000 dinara svakog meseca i iznos se ne umanjuje za dane kada dete ne dolazi.

"Taj poziv je stalno otvoren, mi danas imamo oko 60 odsto mališana koji idu u privatne vrtiće, koji jesu ušli u taj novi sistem koji podrazumeva da se sada subvencije uplaćuju direktno na račun vrtića, a ne roditeljima", objašnjava gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Aleksandra Čamagić.

Zašto neki vrtići imaju drastično više cene

Privatni vrtići sami formiraju cene, u zavisnosti od toga šta nude. Tako neki imaju produženi boravak do 22 sata ili, na primer, mogućnost noćenja vikendom.

"Vrtići sami formiraju cene, roditelji sami odaberu, uz tu odbijenicu da nema mesta u državnom, oni sami biraju u koji vrtić njihovo dete ide. Mi negde mislimo da je to realna cena i da sa tom cenom sve ustanove mogu da te neke osnovne troškove pokriju i da opstanu na tržištu. Postoje vrtići koji imaju drastično više cene, ali verovatno za tu cenu pružaju neku veću i kompletniju uslugu", ukazuje gradska sekretarka.


Rada Cvetinović navodi da se cene privatnih vrtića kreću od 33.000 dinara do 700 evra

"Razlika je u tome od prostora, od toga šta se sve u jednom vrtiću nudi, od opreme, dvorišta i sličnih stvari. Mislim da je najjeftiniji privatni vrtić kao i državni 33.000 bez ikakvih aktivnosti, a imate i vrtiće koji idu i do 700 evra", rekla je Cvetinovićeva.

Prošle godine ispod crte je u državnim vrtićima ostalo oko 4.500 dece i svi su upisani u privatne. Ravnoteža je, izgleda, postignuta pa se više ne otvara mnogo novih vrtića, ali je i broj zatvorenih zanemarljiv.

Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR