Glas Javnosti

“NE DAMO DA NAM RAZDVAJATE DECU I PORODICU, ORGANIZUJTE BOLJE NASTAVU ILI SLEDI BOJKOT!” – zabrinuti roditelji poslali protestno pismo institucijama

Društvo
Autor: Glas javnosti

Roditelji učenika beogradske Osnovne škole “Oslobodioci Beograda”, nezadovoljni načinom na koji je planirano organizovanje nastave tokom planirane rekonstrukcije školske zgrade, obratili su se protestnim pismom gradskim i republičkim institucijama, tražeći sastanak na kome bi se našlo održivo rešenje.

Projekat rekonstrukcije objekta škole vredan je 2,8 miliona evra.

– Svi se radujemo rekonstrukciji škole koja je neophodna, ali su uslovi koji se nude za našu decu apsolutno neprihvatljivi. Zabrinuti smo i razočarani. Samo želimo da nađemo najbolje rešenje za našu decu. Nezadovoljni smo što smo naknadnom promenom lokacije za nastavu dovedeni pred svršen čin i ostavljeni bez mogućnosti uticaja na već donesene odluke – ističe za Glas javnosti Jelena Miljković, član Školskog odbora i Saveta roditelja OŠ “Oslobodioci Beograda” koja se nalazi u beogradskoj opštini Palilula.

Protestno pismo koje je potpisalo 212 roditelja upućeno je nedavno Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, Sekretarijatu za investicije i kabinetu gradonačelnika Grada Beograda, Školskoj upravi Beograd i kabinetu ministra prosvete. Dostavljeno je i direktorki škole Radici Karović, Generalnom sekretarijatu predsednika Republike i gradskom Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Kako roditelji navode u protestnom pismu, nakon što je na poslednjoj sednici Saveta roditelja 31. januara iznet predlog da nastava bude organizovana u OŠ “1.300 kaplara”, pre nekoliko dana obavešteni su da je Školska uprava odlučila da nastavu za učenike viših razreda organizuje u udaljenoj Osnovnoj školi “Stevan Sinđelić“, u popodnevnoj smeni, u trajanju od 360 dana, kao i da će biti organizovan prevoz od matične do škole domaćina i nazad.

– Lokacija izabrane škole domaćina je neprihvatljiva, jer veliki broj đaka ne živi u neposrednoj blizini matične škole, već dolaze prevozom i dnevno bi im putovanje oduzimalo minimum dva i po sata od slobodnog vremena. Takođe, s obzirom na to da najveći broj roditelja radi isključivo pre podne, smatramo da je organizovanje nastave isključivo u popodnevnoj smeni direktan udar na porodicu i njeno redovno funkcionisanje, jer bi tako decu koja ulaze u najosetljivi period odrastanja ostavili bez roditeljskog nadzora od ponedeljka do petka, a porodica bi se svela na vikend roditeljstvo – kaže za Glas javnosti Marijana Knežević, član Školskog odbora i Saveta roditelja OŠ “Oslobodioci Beograda”.

Osim toga, organizovanjem nastave u tri različite škole doći će i do razdvajanja braće i sestara koji su u različitim razredima, što će proizvesti dodatni negativan uticaj, ukazuju roditelji u protestnom pismu.

Zbog svega toga, kako ističu, traže hitnu izmenu pomenutih odluka. Zahtevaju da se pokrenuti postupci u vezi sa rekonstrukcijom školske zgrade obustave i da se izmenama definiše da radovi mogu da se odvijaju samo u toku letnjeg raspusta ili fazno tako da se nastava održava u jednom delu zgrade paralelno sa izvođenjem radova u drugom delu objekta.

Ukoliko je zaista neophodno izmeštanje dece tokom radova, zahtevaju da se nastava organizuje u nekom od objekata u neposrednoj blizini škole koji bi se tokom letnjih meseci prilagodio za nastavu. Insistiraju da se nastava održava u prepodnevnoj smeni ili promenom smene na nedeljnom nivou. Ističu da nastavu samo u poslepodnevnoj smeni u trajanju od godinu dana nikako neće prihvatiti.

Molimo da se u najkraćem roku organizuje sastanak na kome bi predstavnici roditelja bili u prilici da razgovaraju sa donosiocima odluka, pre svega predstavnicima ministarstva i gradskih sekretarijata, sa ciljem da se nađe održivo rešenje, ističe se na kraju protestnog pisma, uz koje su priloženi potpisi 212 roditelja učenika beogradske Osnovne škole “Oslobodioci Beograda”.

– Još uvek nismo dobili nikakav zvaničan odgovor na pismo – kaže za Glas javnosti Milosava Anđelić, član Školskog odbora.

Za šesti mart je u školi zakazana sednica Saveta roditelja na kojoj će se insistirati na realizaciji zahteva roditelja. Ukoliko se ne otkaže trenutni plan raseljavanja, predložen je jednodnevni bojkot nastave kao mera upozorenja. U slučaju da se do 15. marta ne desi nikakva promena, predlog je bojkot nastave do ispunjenja zahteva, navode sagovornice Glasa javnosti.  

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR