Glas Javnosti

DEDA ZDRAVKO (86) DOBIO UPUT ZA KONTROLU TRUDNOĆE: Od običnog pregleda do greške lekara

Vesti
Autor: Glas javnosti/ Kurir

Javnost i dalje bruji o nesvakidašnjem slučaju koji se dogodio u Tesliću.

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija uputa izdata u lokalnom Domu zdravlja "Sveti Sava" kojim se deda Zdravko (86) iz Teslića upućuje na kontrolu normalne trudnoće.

Fotografija je naprečac postala hit na društvenim mrežama, a sada se oglasio i direktor doma zdravlja koji je pojasnio kako je došlo do komične situacije gde je muškarac "čudom" zatrudneo.

- Proteklih dana svedoci smo negativne kampanje koja se odvija na društvenim mrežama protiv naše Ustanove i konkretno protiv jednog od naših doktora medicine. Negativna kampanja vodi se putem interneta i nekorektnog izveštavanja pojedinih internet portala, a povod je greška na jednoj uputnici od strane naše doktorice porodične medicine - navodi direktor Mladen Кovanušić.


Dodaje da greška nema nikakvu negativnu posledicu po pacijenta, ali ima izrazito negativne posledice po ugled ustanove i doktora.

- Događaj se desio dana 05.12.2022. godine u ordinaciji Službe porodične medicine jer je pacijentkinja tražila uput za laboratoriju. Doktorica je odmah izdala uputnicu da ne bi čekala jer se radilo o trudnoći, ali je došlo do nenamerne tehničke računarske greške tako da su na uputu ostali podaci pacijenta kojeg je doktorica već imala u tom momentu na pregledu u ordinaciji. Uvidom u izdatu uputnicu doktorica je izvršila pregled podataka i uočila grešku te navedenu uputnicu izbrisala iz informatičkog sistema tako da je postala nevažeća. Međutim, odštampana uputnica ostala je kod pacijentkinje, a istu tu uputnicu ona potom objavljuje javno i to sa podacima koji nisu njeni tako da je ugrozila poverljivost podataka prema drugom pacijentu čiji su podaci ostali na toj pogrešno izdatoj uputnici - navodi Kovanušić.

Trudnica je prema njegovim rečima odmah dobila uput sa ispravnim podacima.

- Napominjemo da se ovakve tehničke greške, koje nisu profesionalne, dešavaju svakodnevno i da su lekari i medicinski radnici često u vrlo nezgodnom položaju jer informatički sistem ima nedostatke i često usled toga prave se tehničke greške - navodi Kovanušić.


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR