Glas Javnosti

Biljka koja će vašem umoru reći zbogom

Vesti
Autor: Agroinfo.rs

Istorija ove lekovite biljke bogatija je od mnogih drugih. Još su stari Egipćani znali za nju.

Petrovac (Agrimonia eupatoria) je visok do 80 cm i spada u istu porodicu u koju i virak. Skuplja se u vreme cvetanja, a to je od juna do avgusta. Cela biljka je obrasla mekim dlačicama; veliki listovi su dugački oko 10 cm i rastu perasto. Zahvaljujući lekovitim materijama koje sadrži, petrovac spada među naše najbolje lekovite biljke. Ako se čaj od petrovca pije tokom određenog vremenskog perioda, i to triput dnevno po jedna šolja, doći će do izlečenja proširenja srca, želuca, creva i pluća kao i oboljenja bubrega i mokraćne bešike. Raste na sunčanim i suvim staništima, pored puteva i na ivicama šuma.



Pripremanje čaja
: jednu malu kašiku biljke popariti sa četvrt litre vode i ostaviti da malo odstoji. Čajna terapija se preporučuje i osobama koje pate od hroničnog umora, bezvoljnosti i malaksalosti ili su pod stresom tokom dužeg perioda. Ove osobe često imaju i poremećaj u varenju, nadimanje i neformirane stolice, nesanicu i pospanost u kasnim jutarnjim i popodnevnim satima.

Čaj za sve: Univerzalni čaj od petrovca se sprema tako što se supena kašika prelije sa 2 decilitra ključale vode, poklopi i ostavi da odstoji 30 minuta. Potom se čaj procedi i pije nezaslađen, tri puta dnevno pre jela, uvek sveže spravljen. Posebno se preporučuje pevačima, predavačima i osobama koje mnogo naprežu glasne žice. Za ispiranje grla je najefikasniji čaj od po jedne supene kašike petrovca, žalfije i crnog sleza.

Agroinfo.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR