Glas Javnosti

Американци тестирају прве вакцине на људима против корона вируса

Vesti
Autor: Taњуг

Амерички научници почели су прву фазу тестирања вакцине на корона вирус на људима, како би у рекордном року развили потенцијалну вакцину против KОВИД-19.

Прве ињекције примили су здрави волонтери на “Кајзер перманенте вашингтонском Институту за истраживања” у Сијетлу, пренео је Глас Америке.

"Ми смо корона вирус тим сада. Сви желе да ураде шта могу у овом ванредном стању", рекла је шефица истраживања Лиза Џексон.

Ово је само почетак серије експеримената на људима, због сигурности и ефикасности вакцина. Чак и да се покаже да је све у реду, ињекције не би ушле у употребу у наредних годину, годину и по дана, објаснио је Ентони Фауци, из Националног института за здравље САД.
Фауци је рекао и да је проналажење вакцине неопходно, да је приоритет за јавно здравље, означивши ово као први корак у том смеру.

Новинари Асошијетед преса присуствовали су вакцинисању, када је међу првима дошла менаџерка у малој ИТ компанији. Троје је стајало у реду за тест у којем учествује 45 волонтера, који ће примити две дозе, у размаку од месец дана.

"Не знам шта могу да учиним? Ово је одлична прилика за мене да урадим нешто", рекла је Џенифер Холер из Сијетла, чекајући вакцину.
Она има 43 године и две кћерке тинејџерке, којима је "кул што мама учествује у експерименту". После ињекције, напустила је просторије и рекла да се осећа сјајно.

Вакцина, са кодним именом мРНА-1273, прави се у сарадњи са Националнним институтом за здравље и биотехнолошке компаније Модерна Инс из Масачусетса.

Учесници не могу да се заразе, како се наводи, јер у вакцинама нема коронавируса.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR