Glas Javnosti

USTAVNI SUD UVAŽIO ŽALBU SPS: Naprednjaci izgubili izbore u Beočinu!


Autor: Glas javnosti

Više od dve nedelje trajala je neizvesnost, ali je odlukom Ustavnog suda da uvaži žalbu Socijalističke partije Srbije na odluku Opštinske izborne komisije da glasanje bude ponovljeno na biračkom mestu broj četiri u osnovnoj školi "Jovan Grčić Milenko" stavljena tačka na izbore u Beočinu, čime je i definitivno potvrđena pobeda Socijalističke partije Srbije.

Ponavljanje izbora na tom biračkom mestu značilo je i veliku šansu za promenu izbornih rezultata, jer bi pravo glasa imalo 1.503 birača, a razlika u broju osvojenih glasova između SPS i SNS bila je prilično mala - svega 160 glasova u korist "crvenih".
 
I dok su politička kriza i pritisci bili svakodnevica u predizbornom Beočinu, slična situacija se nastavila i posle nedelje, 21. juna. Nakon objavljenih rezultata, dosadašnji predsednik opštine i nosilac liste beočinskih naprednjaka Mitar Milinković podneo je prigovor na rezultate izbora, o čemu je odlučivao Upravni sud.
 
Sud je ovaj prigovor uvažio i odlučeno je da će se glasanje na ovom biračkom mestu održati u nedelju, 5. jula. Socijalisti su takav zaplet nazvali pravnim nasiljem naprednjaka i podneli su žalbu. Kako se do 5. jula Upravni sud nije oglasio o tom pitanju, Opštinska izborna komisija pomerila je glasanje za subotu, 11. jul.
 
Međutim, poslednjom odlukom Upravnog suda, kojom se uvažava žalba Socijalističke partije Srbije i poništava rešenje o ponavljanju glasanja, stavljena je tačka na izbore u Beočinu i potvrđena izborna pobeda SPS-a na lokalnim izborima u tom mestu. 
 
Kako se navodi u presudi, Opštinska izborna komisija je usvojila prigovor i poništila rešenje o utvrđivanju rezultata izbora za odbornike Skupštine opštine Beočin na biračkom mestu broj 4, te je donela odluku o ponavljanju izbora, raspustivši birački odbor za to biračko mesto, a da u obrazloženju "rešenja nisu sadržani navodi prigovora, niti je data ocena tih navoda prema sadržini izbornog materijala za to biračko mesto", te takvo rešenje mora da bude poništeno.
 
Mirjana Malešević Milkić, nosilac liste beočinskih socijalista i buduća predsednica opštine, kaže da je njen tim bio spreman da se sa naprednjacima suoči i po drugi put na biralištima, ali joj je drago što je ovog puta sudska vlast u Srbiji potvrdila volju građana Beočina. 
 
- Bili smo sigurni da bismo ih pobedili i na ponovnom glasanju, jer je raspoloženje naroda u opštini takvo. Međutim, drago mi je što je pobeda potvrđena na ovaj način, jer je sud zaštitio biračku volju građana i rekao da ljudi ne moraju ponovo da izlaze na glasanje. Ta zaštita biračke volje mi je možda i najdraži momenat u ovoj pobedi. Imali smo lepu kampanju, radili smo ozbiljno, bez ijedne ružne reči, nismo pominjali ni našeg protivkandidata na lokalnom nivou, nismo se bavili imenima i prezimenima i mislim da je to ključ našeg uspeha. Predstavili smo jedan potpuno novi SPS, koji je okupio narod, građansku provenijenciju, ljude iz demokratskog bloka, kaže Malešević Milkić.
 
Po njenim rečima, tokom kampanje nisu obećavali velike infrastrukturne i kapitalne investicije, jer su znali da bez podrške pokrajinskog i republičkog budžeta, te drugih fondova, one ne mogu da se ostvare. Njena najveća zamerka na rad vlasti na čelu sa Milinkovićem tiče se upravo investicija. 
 
- Bili su u većini, a nisu iskoristili svoje relacije i veze sa pokrajinom i republikom da bi doveli značajnije investicije i uradili nešto za opštinu. Moj prvi i osnovni zadatak će biti da pod hitno u javni sektor dovedem kompetentne ljude. Da bi se oporavila javna preduzeća, da bi budžet bio dobar, da bi opština mogla da funkcioniše normalno, morate da imate kompetentne ljude u javnom sektoru. Nasuprot tome, politički cilj će biti i da održimo jaku strukturu stranke koju smo stvorili. Imaćemo mnogo posla u lokalnoj samoupravi, ali partijske strukture mogu da budu izvor pomoći lokalnoj samoupravi. Trudićemo se da taj momenat empatije, drugarstva, vratimo u Beočin, zaključuje buduća predsednica opštine.
 
U Skupštinu Beočina ulaze jedino Socijalistička partija Srbije i Srpska napredna stranka. SPS je dobio 4.170 glasova, dok su naprednjaci dobili 4.010. Ostale partije koje su učestvovale u izbornoj trci su dobile znatno manju podršku - SRS 239 glasova, Jedinstvena Srbija 216 i Vojvođanski front 200 glasova.

(Izvor: 021.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR