Glas Javnosti

PATRIJARH USTAO PROTIV GRIGORIJA: Žalosti nas što se jedan od episkopa svrstao na stranu onih koji su pokazali da ne žele dobro SPC


Autor: Glas javnosti

Kabinet patrijarha srpskog Irineja reogovao je na intervju vladike Grigorija u kojem on iznosi stav da je u ovom momentu novac potrebno usmeriti na bolnice, a ne na crkve, saopštenjem u kojem navodi da je Srpska pravoslavna crkva "zgrožena” činjenicom da se teška epidemiološka situacija u Srbiji koristi za političke obračune i napad na SPC.

„Ne iznenađuje nas pisanje ovog antisrpskog lista, kao što nas ne iznenađuje ni izjava rečenog vladike, ali smo zgroženi nad činjenicom da se teška epidemiološka situacija u Srbiji i nesreća svih nas zajedno koristi za političke obračune i napad na SPC. Žalosti nas i činjenica što se jedan od episkopa SPC svrstao na stranu onih koji su do sada jasno pokazali ko su i šta su i da ne žele dobro SPC, a samim tim ni srpskom narodu”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, „zbog čega je, ili, bolje reći, kome je potrebno da međusobno suprotstavi izgradnju Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru, kao crkveni i nacionalni projekat, i epidemiju koronavirusa, kao i probleme naše države i naroda u teškoj borbi za život svakoga čoveka?“

„Zar vladika Grigorije i njegovi prijatelji, istomišljenici i sagovornici iz Danas-a misle da Crkva izgradnjom Spomen-hrama na bilo koji način odmaže ovoj borbi ili tvrde da bi situacija bila bolja da se izgradnja potpuno obustavi, kao u vreme Josipa Broza? Odgovor ne treba čekati jer je svima unapred poznat“, ističu predstavnici SPC.

U saopštenju se navodi da je SPC, nebrojeno puta i na razne načine pomagala i pomaže ne samo bolnice i zdravstveni sistem Srbije nego i mnoge druge institucije i pojedince kojima je pomoć potrebna.
„To čini i u ovim teškim danima borbe sa epidemijom, ali za medije poput Danas-a i ljude koji najpre vide trun u oku brata svoga, a brvno u oku svome ne osećaju dobrotvorna delatnost naše Crkve je ili nepostojeća ili potpuno zanemarljiva. Misija Crkve i njena dobrotvorna delatnost po njihovom mišljenju ne zaslužuju mesto na stranicama novina, a naročito ne zaslužuju naslovnu stranu“, ocenjuje se u saopštenju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR