Glas Javnosti

Твитер: Директне поруке корисника шпијуниране преко годину ипо дана. Oткривено и ко је читао туђе поруке


Autor: Глас јавности / Пс Прес / од 24.09.2018.

Компанија Твитер је открила да су директне поруке корисника шпијуниране преко годину ипо дана. У обавештењу је откривено и ко је читао туђе поруке и колико је корисника погођено овим безбедносним скандалом. Да ли сте и ви добили поруку од Твитера?

Одавно је постало јасно да приватност на интернету не постоји и да треба са тим да се помиримо. Иако је ЕУ донела закон о приватности грађана (ГДПР), мало тога се променило, што се може видети по последњем инциденту. Твитер скандал је само још један у низу где се друштвене мреже посипају пепелом и уз гаранцију приватности констатују недостатак исте.
Овог пута реч је о скандалозном безбедносном пропусту где је компанији било потребно годину ипо дана да открију да неко пресреће преписке корисника. Испоставило се да су до информација из директних порука цуреле на све стране, и то Тwиттеру испред носа. Оно што је поражавајуће је да је шпијунирање трајало годину ипо дана. Толико је било потребно компанији да открију и отклоне безбесни пропуст.

Компанија је установила да је “пропуст” на снази од маја 2017. године и да је уклоњен чим је откривен 10. септембра. У саопштењу није наведено колико је тачно корисника оштећено, али је речено да је у питању мање од један одсто корисника. И док то статистички лепо звучи, треба имати на уму да Твитер има преко 335 милиона месечних корисника. То значи да је оштећено око три милиона корисника. Ако је за неку утеху, нису све директне поруке биле у опасности.

Пре свега, реч је о корисницима који су комуницирали са компанијама. Установљено је да су подаци о порукама одлазили негде где не би требало. Твитер је објавио зато поруку како “нису сигурни да се нешто десило, али можда јесте.”

Глас јавности / Пс Прес / од 24.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR