Glas Javnosti

UŽIVO: ŠESTI PROTEST “SRBIJA PROTIV NASILJA” – OBRUČ OKO VLADE (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas javnosti

Mesec dana posle prvog, u Beogradu se održava šesti protest “Srbija protiv nasilja”, koji Glas javnosti prati uživo. Početak protesta zakazan je za 18 sati, a mesto okupljanja je plato ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije.

Među najavljenim govornicima na šestom protestu su profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović, glumci Seka Sablić i Milan Marić, nastavnica Marina Vidojević, pilot Saša Jovanović – prijatelj poginulog Omera Mehića i student Vanja Đurđić.

I ovog puta ići će se u protestnu šetnju, a najavljena ruta je: Narodna skupština – Bulevar kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta – Beogradska ulica do Slavije – Nemanjina ulica, da bi na kraju svi učesnici protesta napravili prsten oko zgrade Vlade Srbije.

– Aleksandar Vučić nastavlja da manipuliše zahtevima protesta, poziva na neke lažne razgovore i govori da želi da čuje šta smeta onima koji protestuju – navode organizatori protesta u poruci uoči šestog okupljanja.

Međutim, dodaju, “kada je 100 hiljada građana došlo ispred Predsedništva, prošle subote, njega nije bilo nigde”.

– Pošto mi u tajnim razgovorima ne želimo da učestvujemo, pozivamo sve građane da u petak javno i zajedno poručimo Vladi da odgovori na zahteve protesta “Srbija protiv nasilja” i smeni ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina. Usput ćemo proći pored Ministarstva prosvete gde ćemo na kratko zastati i ostaviti poruke prosvetara, roditelja i učenika zbog katastrofalnog odnosa prema obrazovanju – poručuju organizatori.

Pozvali su građane da spreme poruke za Vladu o tome zbog čega protestuju, zbog čega su nezadovoljni, šta misle da mora da se uradi, da napišu pismo, zahtev ili da izdaju račun. Poruke, kako su objasnili, mogu unapred pripremiti, a organizatori će obezbediti papir i kartone tako da će biti moguće pripremiti poruke i ispred Vlade.

Podsećaju da je zahtev protesta hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, kao i odgovornost za dugogodišnje neadekvatno reagovanje nadležnih organa, odnosno smena odgovornih ministara.

– Kako bi se zaustavila promocija nasilja u javnosti, zahtevamo: 1) oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje sluđuju građane, truju i promovišu nasilje, kao što su Pink i Hepi TV; 2) smenu svih članova Saveta REM-a, koji je svojim nečinjenjem omogućio nesmetano širenje mrženje i nasilja; 3) gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodek; 4) smenu rukovodstva RTS-a; 5) hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa – podsećaju organizatori taksativno navodeći zahteve, uz one koji se odnose na smenu Gašića i Vulina.

U poruci povodom šestog protesta “Srbija protiv nasilja” precizno je navedeno i ko su organizatori: Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno-levi front / Ne davimo Beograd, stranka Zajedno i Stranka slobode i pravde / Pokret slobodnih građana / Sindikat Sloga / Pokret za preokret – Ujedinjeni, ali, kako se naglašava, “protest nije stranački i dobrodošli su svi građani i sve organizacije koji žele da podrže borbu protiv nasilja, bez ikakvih podela”.

Da podsetimo, prvi protest “Srbija protiv nasilja” održan je 8. maja, a povod su bila dva masovna ubistva koja su se dogodila početkom maja u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i u okolini Mladenovca.

Punu podršku zahtevima građanskih protesta ovih dana dala je i akademska zajednica, oglasivši se proglasom koji je do sada potpisalo oko hiljadu nastavnika, istraživača i saradnika univerziteta i instituta u Srbiji.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR