Glas Javnosti

PROFESORI UNIVERZITETA PODRŽALI ZAHTEVE GRAĐANSKIH PROTESTA: “Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost”

Društvo
Autor: Glas javnosti

Odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost, poručuje se u poruci podrške koju je potpisalo 436 nastavnika, istraživača i saradnika univerziteta i instituta u Srbiji.

Njihovo pismo prenosimo u celini:

“Mi dolepotpisani nastavnici, istraživači i saradnici univerziteta i instituta u Srbiji, svesni odgovornosti koju nosi akademski poziv, pružamo punu podršku zahtevima građanskih protesta koji se već pet nedelja odvijaju na ulicama naših gradova.

Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji sloboda medija. Srpski javni prostor zagađen je mržnjom i nasiljem i to prevashodno sa „nacionalnih frekvencija“ koje su javno dobro.

Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost. Umesto nje, u našem društvu se kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti. Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost.

Na vapaj građana koji traže da Srbija više ne bude takva zemlja, predstavnici vlasti su odgovorili uvredama, neistinama i sinhronizovanom hajkom na javne ličnosti iz sveta kulture koje su se usudile da iznesu sopstveno mišljenje. Posebno je pogubno što te uvrede i neistine šire narodni poslanici s govornice u Narodnoj skupštini, što je još jedno tužno poglavlje institucionalnog urušavanja naše države.

Na poslednjem protestu su kolonu desetina hiljada građana u Beogradu predvodili naši studenti. Poziv univerzitetskih nastavnika i saradnika je, otuda, pokušaj da Srbiju izgradimo kao zemlju u kojoj će naši studenti videti svoju budućnost. To nije Srbija podanika, već Srbija slobodnih građana. To nije Srbija nasilja, već Srbija oslobođena straha. Najzad, to je Srbija u kojoj institucije nisu samo zgrade ispred kojih se građani okupljaju na protestima.

Zato pozivamo na hitno ispunjavanje postavljenih zahteva građanskih protesta” navodi se na kraju pisma podrške uz koje su priložena imena 436 nastavnika, istraživača i saradnika univerziteta i instituta u Srbiji.

Spisak potpisnika podrške akademske zajednice zahtevima građanskih protesta 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR