Glas Javnosti

UŽIVO! PROTEST: NE DAMO NAŠE LAURE – PODRŠKA TUŽITELJKAMA (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas javnosti

Ispred Vlade Srbije za 15 sati zakazan je veliki protest pod nazivom “Ne damo naše Laure!” zbog smene, odnosno premeštaja na niže funkcije tužiteljki Bojane Savović i Jasmine Paunović.

Skup podrške smenjenim tužiteljkama organizuju beogradski advokati, a učešće su najavile i neke opozicione partije. Prema najavama organizatora, na protestu će biti kolege iz beogradskih i drugih tužilaštava, ali i ostali građani. Inače, brojni tužioci su potpisali peticiju kojom se zahteva zaštita samostalnosti njihovih koleginica i svih drugih nosilaca javnotužilačkih funkcija.

Organizatori protesta pozvali su u otvorenom pismu kolege iz akademske zajednice i drugih profesionalnih udruženja, da dignu svoj glas i pridruže se skupu. Ustanimo svi zajedno, kao jedan, poručimo onima koji misle da su vlasnici pravosuđa u Srbiji: Ne damo naše Laure! – ističu organizatori.

– Nemamo više ni pravo, niti mogućnosti da se povlačimo, poručili su u ime Organizacionog odbora advokati Jovan Rajić, Čedomir Кokanović i Ivan Ninić.Kako je najavljeno, plan je da okupljeni u jednom trenutku pređu ulicu sa platoa ispred zgrade Vlade do zgrade u kojoj je smešteno Republičko javno tužilaštvo, sa zahtevom da se smeni republički javni tužilac Zagorka Dolovac. Nezadovoljstvo učesnika protesta usmereno je i protiv višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića, koji je doneo odluku najpre o premeštaju iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje za opšti kriminal tužiteljke Savović (po čijem nalogu su nedavno uhapšeni osumnjičeni za malverzacije u Elektroprivredi Srbije), a potom i o premeštaju tužiteljke Paunović.

– Zagorka Dolovac nije slučajno na toj funkciji, posao joj je da ćuti. Riba smrdi od glave zato i tražim smenu i Zagorke Dolovac – izjavio je advokat Jovan Rajić.

Naziv protesta “Ne damo naše Laure” inspirisan je Laurom Koveši, rumunskom heorinom pravosuđa koja je svojevremeno u zatvor poslala preko 600 potkupljenih političara, a samo u toku jedne godine preko 1.000 korumpiranih zvaničnika zbog nje je završavalo na sudu, među kojima je bilo ministara, senatora, gradonačelnika i njihovih zamenika, direktora državnih kompanija i vodećih menadžera.

Glas javnosti uživo, na kanalu Glas info, prati protest ispred Vlade Srbije. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR