Glas Javnosti

UŽIVO: ISTINA O JASENOVCU 1. DEO – KO UMANJUJE BROJ ŽRTAVA, SVEDOČENJA DECE LOGORAŠA (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas javnosti

Uživo na kanalu Glas javnosti u subotu i nedelju, 22. i 23. aprila od 10 sati prenosimo konferenciju “Odjeci Jasenovca: Saglasni i sukobljeni narativi”. Povodom Dana Jasenovca istaknuti domaći i strani stručnjaci i preživela deca iz jasenovačkih logora govore na skupu u Hotelu M u Beogradu.

Organizator ovog važnog događaja, Institut za istraživanje Jasenovca, pod rukovodstvom njujorškog profesora Barija Litučija, godinama radi na utvrđivanju istine o razmerama genocidnog stradanja srpskog naroda u NDH za vreme Drugog svetskog rata. Kada je reč o razmerama, Institut se ni u jednom trenutku nije ustručavao da ih prikaže realno i dokumentovano, u stotinama hiljada, ne samo u Jasenovcu, nego širom NDH.

Takvim stavom, Institut je tokom poslednjih nekoliko decenija došao u sukob sa naporima hrvatske revizionističke politike, koja teži da obim i svirepost počinjenih zločina umanji, zataška, pa čak i lažno i cinično prikaže kao opravdani čin hrvatske samoodbrane.

Prvog dana konferencije, u prepodnevnim satima, u subotu, 22. aprila, nakon pozdravne reči profesora Barija Litučija, Izvršnog direktora Instituta za istraživanje Jasenovca, minutom ćutanja biće odata pošta za sve žrtve nacističko-ustaškog trostrukog genocida protiv Roma, Srba i Jevreja i svih antifašista i političkih oponenata, na 78. godišnjicu kraja holokausta u od fašista i nacista okupiranoj Jugoslaviji.


Nakon toga održava se prvi od osam panela, koji je posvećen opasnosti od revizije istorije. Uvodnu reč daje dr Vasilije Krestić, a potom govori dr Dušan Bastašić o temi „Jadovno, preteča Jasenovca”. O broju ljudi ubijenih u Jasenovcu govori pukovnik Antun Miletić. Obraća se i dr Rori Jeomans iz Velike Britanije, sa izlaganjem pod naslovom „Proizvodnja bolje prošlosti: Između kulture sećanja i revizionizma u savremenoj Hrvatskoj”. Moderator je prof. Bari Lituči.

Na drugom panelu preživela deca iznose svoja svedočenja o ustaškom i nacističkom teroru. Govore Gojko Rončević, preživelo dete iz logora Jastrebarsko, Pajo Vukmir i Marija Barać, preživela deca iz logora Jastrebarsko i Jasenovac, Dušan Jerinić, pisac, preživelo dete iz logora Stara Gradiška i Aleksandar Nećak, jevrejsko dete preživelo u okupiranom Beogradu. O skupljanju svedočenja preživelih govori Mile Bosnić, a moderator je istoričar Tamara Stojanović.

Treći panel nosi naziv: Odjeci Jasenovca – Jevreji žrtve, preživeli i antifašisti o Šoa (holokaustu) u Jugoslaviji. Govornici su prof.dr Gideon Grajf iz Izraela, sa temom „Holokaust jugoslovenskih Jevreja: Konačno rešenje pre konačnog rešenja”, zatim Nenad Fogel, predsednik jevrejske opštine Zemun sa temom „Saglasni u nesaglasju” i Aleksandar Nećak, podpredsednik Jevrejske opštine Zemun sa temom „Jasenovac – Pogled iz Beograda 2023.” Moderator je prof. dr Gideon Grajf. Slede diskusija, pitanja i odgovori, a prepodnevni deo konferencije bi trebalo da bude završen do 13:30 sati. 

Institut za istraživanje Jasenovca je nevladina i neprofitna organizacija, osnovana u SAD 1998.godine, posvećena obrazovanju sveta o fašističko-nacističkim genocidima protiv Srba, Roma i Jevreja na Balkanu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR