Glas Javnosti

Šta nam je PREĆUTALA Ana Brnabić? (VIDEO)

Intervju
Autor: Glas javnosti

Vest da je Vlada Srbije ukinula Uredbu o prostornom planu u vezi sa rudnikom Rio Tinta u dolini Jadra pozitivno je primljena među meštanima.

Konačno smo uspeli da uradimo nešto konkretno, a i Vlada, ali videćemo kako će biti u praksi, rekla je za „Glas javnosti“ Marijana Petković iz udruženja „Ne damo Jadar“ iz Gornjih Nedeljica.

Tražićemo dodatna pojašnjenja u vezi sa onim što je predsednica Vlade prećutala na konferenciji za medije, ističe naša sagovornica.

– Ovo jeste jedan kompromis, pozitivan potez koji je narod tražio, mi smo zadovoljni i očekujemo da će se sve odigrati i do izbora, i posle njih, da ovo neće biti samo politička priča. Zato što se bliže izbori, a saznanja koja mi imamo iz Australje, to je jutros izašlo kod njih u medijima, kažu da su neki akcionari Rio Tinta rekli da je njima početkom januara obećano da će se dogovori nastaviti posle izbora. Naravno, mi to nećemo dozvoliti i zbog toga smo vrlo, vrlo oprezni. Jer, jednostavno, više nemamo kome da verujemo – objašnjava Petković.

Ima, dodaje, još mnogo stvari koje se moraju rešavati.

– Verovatno ćemo se obraćati u vezi sa novim zahtevima, odnosno pravnim postupcima kojim će Vlada svoju odluku sprovesti do kraja. To znači ukidanje svih lokacijskih uslova koji su dati Rio Savi, uklanjanje bušotina u polju, sanacija štete na njivama – navodi naša sagovornica.

Podseća da su meštani izričito rekli da neće rudnik, da ne žele više da žive u strahu da li će se pojaviti neka nova kompanija.

– To mora trajno da se reši da bi se narod vratio normalnom životu, ako on može da bude normalan posle svega. To je nešto što je nama kraj cele ove priče, da ovde nikom više nikad ne padne na pamet da kopa i istražuje bilo šta, da maltretira narod. Želimo da i naša deca sutra budu mirna i da budemo svoji na svome – poručuje Petković.

Šta očekuje da piše u dokumentima koje je Vlada stavila na uvid, kako komentariše reakciju kompanije Rio Tinto, a kako ono što se dešavalo Novaku Đokoviću u Australiji, da li će protesti biti nastavljeni, ko su strani plaćenici, neke su od tema razgovora sa Marijanom Petković koji možete pogledati u priloženom videu.


BONUS VIDEO: SVETSKA VLADA PORUČILA - NOVAK JE VOĐA SVIH SRBA

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR