Glas Javnosti

DETALJI SUĐENJA ZA PRVU OTMICU ZEMUNSKOG KLANA: Bagzi i svedoci policajci CINKARILI DUŠANA SPASOJEVIĆA, dok slučaju preti zastarelost!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Dejan Milenković Bagzi potvrdio je navode Sretka Kalinića koji ga je u svojoj knjizi „Zemunski klan – ko je ko“ označio kao izdajnika!

Ovaj Surčinac, koji je bio svedok-saradnik na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića, pojavio se 1. februara u Višem sudu u Beogradu, u pratnji trojice policajaca u civilu koji ga čuvaju, da po drugi put svedoči o slučaju prve otmice zemunskog klana i kidnapovanju Novaka Stevanića (22) iz Beograda, koji se sedam meseci posle nemilog događaja ubio!

On je rekao da nema neposredna saznanja, ali da je na osnovu onoga što je kasnije čuo zaključio da su četvorica optuženih „možda učestvovala“ u otmici i pljački sefa, a potom je ocrnio vođu zemunskog klana i svog nekadašnjeg šefa Dušana Spasojevića navodeći da je bio policijski doušnik!
Policajci Živko Živković i Željko Šešić, koji su pozvani kao svedoci takođe su rekli da je Spasojević bio saradnik policije i da su ga viđali kada je dolazio u policijsku stanicu Zemun.


Ključni svedok Ljubiša Buha Čume nije se pojavio na pretresu protiv penzionisanog policajca Milana Radukića, nekadašnjeg pripadnika Žandaremrije Saše Đajića i dvojice članova zemunskog klana Nikole Bajića i Gorana Ristića. Sudija Dušan Agatonović je rekao da nema dokaz da je Buhi uručen poziv, a na predlog tužioca je naredio njegovo privođenje na narednih pretres, koji je zakazan za 29. mart.
 
Otmica Novaka Stevanića i pljačka sefa iz kojeg je odneto četiri i po kilograma zlata, dijamanti, satovi, oružje i gotovina čija se ukupna vrednost danas procenjuje na 500.000 evra, dogodila se 22. avgusta 1997. godine, ali se suđenju još ne nazire kraj.
Otkrivamo šta je Bagzi odgovorio na pitanja sudije Dušana Agatonovića, koji je insistirao da sudskom veću kaže sve što znao o planiranju otmice i podeli plena.  

Sudija: Rekli ste da pretpostavljate da su četvorica optuženih učestvovala u otmici?

Bagzi: Iz razgovora u restoranu „Kotobanja“ u Surčinu, koji je držao Ljubiša Buha čuo sam za otmicu i pljačku sefa. Nemam neposredna saznanja, ali mi je poznato da su Bajić i Ristić bili nerazdvojni sa Dušanom Spasojevićem i Miletom Lukovićem Kumom. Sada pokojni Zoran Vukojević Vuk je bio kum Dušanu Spasojeviću i svi su bili prijatelji sa okrivljenim Radukićem. Zbog tih poznanstava sam zaključio da su možda i oni učestvovali u otmici i pljački sefa.


Interesntno je da je Bagzi svedočio sa mesta na kom je sedeo, a ne za sudskom govornicom. Bio je okružen trojicom policajaca u civilu, a sedeo je na klupi u četvrtom redu u sendviču između svoja dva pratioca, dok je treći bio iza njega. U sudnici su bile upadljive dodatne mere obezbeđenja zvog njegovog prisustva. Bajić, koji je doveden iz „Zabele“ sedeo je između dvojice zatvorskih stražara, dok su pored njih bila ostala trocija optuženih, koji se brane sa slobode. Iza Bajića, u drugom redu, sedela su još četvorica zatvorskih čuvara, treći red je bio potpuno prazan, dok je Bagzi sedeo tek u četvrtom redu na kraju klupe, blizu vrata. Sa obe strane sudnice bilo je po dvoje pripadnika sudske straže, a posle svedočenja je izašao na službeni izlaz, takozvani kanal kojim se sprovode i optuženi. Jedan bezbednjak je izašao prvi kao izvidnica, a potom drugi koji je išao ispred Bagzija, dok ga je treći pridržavao rukom, usmeravao ga kuda da ide i čuvao mu leđa.

Sudija: Čime su se optuženi bavili?
Bagzi: Rile i Bajić su bili nerazdvojni sa Dušanom i Kumom. Vraćali su ukradena kola za pare i prodavali su drogu.   
 
Sudija: Koliko je bilo zlata i novca u opljačkanom sefu?
Bagzi: Dušan je u „Kotobanji“ komentarisao da je u opljačkanom sefu Stevanića bilo dosta zlata, novca, ali nije pominjao količinu.
 
Sudija: Da li vam je poznato da li je bilo dijamanata u sefu?
Bagzi: Ne.
 
Sudija: Da li ste sa okrivljenima pričali o tome?
Bagzi: Nisam, Dušan je samo pričao sa mnom i Buhom da mu je neko javio da je na sefu nađen njegov otisak.


Sudija: Rekli ste ranije da vam je Spasojević poklonio zlatan sat i kameru.
Bagzi: Dobio sam zlatni sat „ženeva“ i JVC kameru, ali ne znam da li su poticali iz tog krivičnog dela ili nekog drugog.
 
Sudija: Pominjali ste da je Spasojević poklonio Buhi nekoliko zlatnih lanaca?
Bagzi: Bili smo Kum, Buha i ja u „Kotobanji“ kada mu je Dušan poklonio dva ili tri zlatna lanca.

Sudija: Da li je pominjao iz kojih razloga to poklanja Buhi?
Bagzi: Ne.

Sudija: Da li vam je poznato kako je podeljen plen?
Bagzi: Ne, Dušan je pričao samo o svojim otiscima koji su nađeni na sefu, ništa drugo.

Posle sudije i branilac Radukića se javio da Bagziju postavi pitanja.

Advokat: Kako se Radukić upoznao sa Dušanom?
Bagzi: Dušan je bio priveden u policijsku stanicu u Zemunu i tada je upoznao inspektora Radukića.
Na predlog okrivljenog Radukića saslušani su pripadnici MUP-a Živko Živković i Željko Šešić. Oni su rekli da je Radukić važio za dobrog policajca, kao i da je bilo opšte poznato da se družio sa Spasojevićem.


Živković je objasnio da policija mora da prikuplja informacije iz kriminogene sredine i „da je Spasojević više puta dolazio kod Radukića u stanicu najverovatnije zbog policijskih poslova“.

Kada je sudija Agatonović, diktirajući zapisnik rekao „da je Spasojević često odlazio u policiju“, svedok ga je ispravio govoreći: „Sudija, nemojte to „često“, molim vas. Često se ide na pijacu“.

Drugi svedok Šešić je nasuprot prvom rekao da je Dušan vrlo često dolazio kod Radukića u kancelariju.
Radukićev advokat: Da li vam je tada bilo poznato čime se Spasojević bavi?
Svedok: Da, Radukić je javno pričao sa kolegama u „Kapetaniji“ da je Spasojević učestvovao u otmici Miškovića.

Advokat: Da li su Spasojević i Kum bili saradnici policije?
Svedok: Dušana sam viđao kod Radukića, a za Lukovića ne znam da je uopšte dolazio. Ne bi bio saradnik da svi znaju. Kada je neko saradnik policije to je tajna. Pričalo se u policijskim krugovima da je saradnik.

Posle advokata je i Radukić svedoku postavio pitanje: Kako je Dušan postao saradnik policije?
Svedok: Radukić je Dušanu oduzeo pištolj. Pričalo se da je vršen pritisak da mu se oružje vrati, to sam čuo u kancelariji. Kada je prihvatio da postane saradnik pištolj mu je vraćen.    

 
Ovaj proces traje nepunih 26 godina, a dodatno bi mogao da se oduži jer je sudija Dušan Agatonović izabran za sudiju Apelacionog suda. Njemu je slučaj dodeljen u maju 2023. godine kada je sudija Vesna Božović Milošević otišla u penziju, a kada stupi na novu dužnost postupak bi, po treći put, krenuo iznova!

Veći kuriozitet od maratonskog suđenja je činjenica da okrivljeni možda i neće odgovarati za pljačku sefa jer će to krivično delo zbog protoka vremena uskoro da zastari, dok je za otmicu već nastupila apsolutna zastarelost.  

Očekuje se da na sledećem pretresu iskaz da ključni svedok Ljubiša Buha Čume koji je u izjavi u policiji tokom istrage otkrio mnoge detalje ovog slučaja. On se do sada ni jednom nije odazvao pozivu suda navodno iz straha za svoju bezbednost.  

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR