Glas Javnosti

KO JE BIO SKOLE ČIJI JE SIN UBIJEN U PUCNJAVI? Harao je beogradskim podzemljem, likvidirao ga zemunski klan!

Hronika
Autor: Glas javnosti

U ranim jutarnjim satima kao bomba je odjeknula vest da je u obračunu stradao sin čuvenog kriminalca iz devedesetih godina Zorana Uskovića SKoleta.

Ime ubijenog je Zoran Uskoković, isto kao njegov otac. Motivi ubistva mladića još uvek nisu poznati, ali se spekuliše se da i on krenuo stopama oca Skoleta koji je bio blizak saradnik Željka Ražnatovića Arkana.

Čak se i nakon Arkanove likvidacije u određenim kriminalnim krugovima tvrdilo da je Uskoković jedan od organizatora Ražnatovićevog ubistava.

 Ove godine se navršilo tačno 20 godina od ubistva Zorana Uskokovića Skoleta, a posle likvidacija nekoliko njemu bliskih ljudi, zemunski klan je preuzeo vlast u srpskom podzemlju, uz logističku podršku tadašnje Državne bezbednosti!

Skole je, kako se verovalo, životom platio, to što su "zemunci" njega smatrali jednim od organizatora ubistva Željka Ražnatovića Arkana 15. januara 2000. u hotelu "Interkontinental".

 Iako Uskoković nije direktno učestvovao u pucnjavi, glavni akteri ovog zločina - Dobrosav Gavrić, Milan - Miki Đuričić i Dragan Nikolić Gagi bili su povezani sa njim.

To je bilo dovoljno "zemuncima" da Skoleta označe kao organizatora ili bar nekoga koji je bio desna ruka naručiocu ubistva. Pre Skoleta su ubijeni Mirko Tomić Bosanac, Radoslav Trlajić Bata Trlaja, Branislav Lainović Dugi, Zoran Davidović Ćanda i Ivan Stojanović, a upravo je Uskoković bio onaj koji je povezivao sve njih.

- Uskokovićevom ubistvu prethodila je uvertira u kojoj su "zemunci" imali logističku pomoć tadašnje DB. Posle likvidacija pojedinih bliskih ljudi, Skole je otišao iz Srbije, a kada se vratio na aerodromu su oduzeti blindirani automobili koji su ga čekali. Jasno je da to nisu mogli sami "zemunci" već je bila neophodna pomoć države. I time su ga na izvestan način izbacili iz ravnoteže - rekao je za "Blic" Mile Novaković, penzionisani načelnik Uprave kriminalističke policije MUP Srbije.

Skole je ubijen 27. aprila 2000. u vatrenom okršaju u beogradskom naselju Vidikovac. Sa njim je poginuo i njegov telohranitelj, policajac Miloš Stevanović. Likvidaciji je prethodila jurnjava automobilima, a na njihov automobil pucano je iz audija u pokretu. Ispaljena je kiša metaka iz kalašnjikova i pištolja i pravo je čudo da niko od prolaznika nije stradao u unakrsnoj vatri pošto se sve odigravalo oko 16 sati.

U Skoletom ubistvu su učestvovali Sretko Kalinić, Mile Luković Kum, Nikola Bajić, Miloš i Aleksandra Simović, Vladimir Milisavljević, Milan Jurušić Jure i Dušan Krsmanović. Uskokovićeva majka Milosava na suđenju je kazala da su ubice njenog sina jurile po Španiji, Švedskoj i Makedoniji.

Samo dva dana od Skoletove egzekucije, na zgradu na Ceraku, u kojoj je živeo sa suprugom u dvoje dece bačena je ekplozivna naprava. U vreme eksplozije ukućani su bili u stanu. Niko od njih nije povređen, a u stanu čak nije bilo ni materijalnih oštećena jer je Uskoković pre toga promenio stolariju, ugradio blindirana vrata i prozore, kao i video-nadzor.

Skole je 1992. godine bio osumnjičen za učešće u ubistvu Branislava Perovića, inspektora Trećeg odeljenja u kafiću "Bakardi". Oslobođen je za to, ali je kružila priča da su Dejan Zoraja i Dejan Jakšić za novac preuzeli krivicu.

 Povezivan je i sa ubistvima Milorada Vlahoviča Vlaje, savetnika u UKP MUP Srbije i Dragana Simića, načelnika OUPO Savski venac, ali nisu prikupljeni dokazi da bi se našao na optuženičkoj klupi.

Takođe je dovođen u vezu i sa trgovinom narkoticima i prodajom ukradenih automobila, ali i švercom cigareta i nafte.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR