Glas Javnosti

JEZIVO ALI NAUČNO OBJAŠNJENO: Zašto pada grad u obliku ljudskog oka?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Tokom prethodnih dana desilo se nekoliko jačih oluja u našoj zemlji i regionu. Grad koji je padao bio je od veličine lešnika do veličine teniske loptice, a ponegde je imao i neobičan izgled koji podseća na ljudsko oko i koji je mnogima delovao zastrašujuće.

Uopšteno, grad nastaje kada su prizemni slojevi atmosfere dobro zagrejani, zbog čega postoje jaka uzlazna kretanja vazduha.

Kap koja se nalazi u oblaku biva nošena tim uzlaznim kretanjima do veoma velikih visina gde je temperatura ispod 0 stepeni. Na niskoj temperaturi kap se ohladi, nakon čega se na nju lepe kristali leda i nastaje zrno grada koje je bele boje.


Zrno grada kreće da pada ka tlu, pri čemu se na tom putu na njegovoj površini skuplja prozirni sloj prehlađene vode. Vazduh koji se kreće naviše ne dozvoljava zrnu grada da padne, već ga ponovo podiže do velikih visina gde je temperatura niska i gde se na tom prozirnom sloju ponovo nagomilavaju kristali leda stvarajući novi mlečnobeli sloj na zrnu grada.

Proces se ponavlja, zrno grada se kreće dole-gore u oblaku, skupljajući jedan prozirni pa jedan beli sloj sve dok ne postane dovoljno teško da uzlazna struja više ne može da ga savlada i ponovo podigne do velikih visina u oblaku. Tada zrno grada ispada iz oblaka i pada na tlo.

Po tome koliko belih i prozirnih slojeva se sastoji zrno grada možemo pretpostaviti i koliko puta se kretalo do velikih visina u oblaku i nazad, pre nego što je palo na tlo.


Bitno je napomenuti i to da je veličina zrna grada srazmerna jačini oluje. Što je zrno grada veće, znači da se više kretalo kroz oblak, dakle vazdušna kretanja naviše bila su jača, što znači da su produkovala i jaču oluju.

Kao zaključak, zrna grada neobične strukture koja nisu u potpunosti bela i neprozirna samo su proizvod veoma jakih vertikalnih kretanja vazduha i različitih temperatura na različitim visinama u oblaku.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR