Glas Javnosti

ZAŠTO NE TREBA PRATI KOSU UVEČE? Mnoge žene samo u ovo vreme obavljaju ovaj ritual

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Lepa i negovana kosa zahtev je svake žene, bez obzira na to da li imaju kratku ili dužu frizuru.

Da bi održale njen kvalitet, mnoge posežu za raznoraznim skupim proizvodima, stavljaju maske na kosu i prate savete o ishrani, odnosno kojim namirnicama mogu da podstaknu brži rast vlasi i obezbede da kosa izgleda gusto i sjajno.

Sve ovo je u redu, ali rezultati će biti vidljiviji ako se okanu jedne česte navike - da kosu peru uveče!


Stručnjaci kažu da nije svejedno u koje doba dana se to radi i smatraju da je najzdravije da se kosa pere u jutarnjim satima.

Mokre vlasi su osetljive

Većina žena pere kosu pred spavanje jer tada imaju najviše vremena, međutim, s ovom rutinom ipak treba prekinuti. Spavanje s mokrom ili blago vlažnom kosom može da prouzrokuje velike probleme.

Naime, koliko god mislili da ste je do kraja osušili, bilo fenom ili prirodnim putem, sad kada vladaju vrućine (a i u ostalim delovima godine), kosa će ipak ostati malo vlažna, prenosi Kurir portal.

Mokre vlasi mnogo su osetljivije od suvih i lakše se lome; njihovi vrhovi se petljaju i pucaju, pa se ujutro budite s lošom i neurednom frizurom, što iziskuje više vremena za stilizovanje.


Pucanje dlake i pojava peruti

Razlog više da prekinete s večernjom praksom pranja kose je i što ona u ovom slučaju deluje masnije, zbog čega se mora češće prati. To je prividno, ali ostavlja takav utisak jer je su vlasi tokom spavanja pritisnute uz jastuk, pa se gubi volumen kose, zbog čega deluje masnije, što će vas naterati da je uveče ponovo operete i opet napravite istu grešku.

Važan razlog da izbegavate večernje pranje kose je i stvaranje gljivica. One obožavaju mokra i topla mesta, naročito vlažnu kosu koja je, pritom, još i pritisnuta na mekani jastuk na kom takođe ostaju, pa će i sledeću noć skoknuti na vašu glavu čim legnete.

Takođe treba imati na umu da, ako legnete s potpuno mokrom kosom, to često uzrokuje i pojavu peruti i glavobolje.


Vlasi vole svilene jastučnice

Sad kad ste ovo pročitali, verujemo da ćete shvatiti zašto su jutarnji sati bolji za ovu higijensku naviku. Ustanite koji minut ranije, operite kosu, osušite i stilizujte po želji. A ako se nekad desi da se koji put uveče opredelite za šamponiranje i tuš, kosu pre odlaska u krevet dobro osušite.

Stručnjaci dodaju i to da će njen volumen u ovom slučaju (a i inače) najmanje biti ugrožen ako budete spavali na svilenoj jastučnici.


I ovo treba da znate

Žene često ispiru kosu hladnom vodom kako bi poboljšale prokrvljenost kože glave i rast kose, smatraju i da će im vlasi biti glatke i sjajnije.

Nemojte to da radite jer brojna istraživanja dokazuju da to, ipak, nije tačno. Ustanovljeno je da s hladnom vodom nikad u potpunosti ne možete da isperete ostatke šampona ili regeneratora, ako ga koristite. Kosa će u tom slučaju brzo izgledati neuredno, pa ćete opet brzo morati da je perete.

Posao će najbolje obaviti mlaka voda. Pripazite, ona nikako ne sme da bude vruća jer ćete opet imati problem - isušićete i kosu i kožu glave.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR