Glas Javnosti

Rudarski giganti prinuđeni da plate 9,67 milijardi dolara odštete

Svet
Autor: Glas javnosti

Federalni sudija u Brazilu doneo je presudu kojom se od rudarskih divova BHP, Vale, i njihovog zajedničkog preduzeća Samarco, zahteva uplata odštete od 9,67 milijardi dolara zbog fatalnog pucanja brane 2015. godine.

Nesreća, koja se desila kada je brana Fundao popustila, rezultirala je smrću 19 ljudi i ozbiljnim zagađenjem reke Rio Doce.

Presuda sudije Vinicijusa Kobučija navodi da su kompanije odgovorne za "moralnu štetu", uključujući emocionalni bol žrtava. Iznos odštete, koji će se prilagođavati inflaciji od 2015. godine, biće usmeren u državni fond namenjen projektima i inicijativama na području pogođenom nesrećom.


Građanska tužba, podneta od strane državnih i saveznih tužilaca, rezultirala je ovom presudom. Dok Vale još nije obaveštena o odluci, kompanija je izjavila da je Fondacija Renova, korišćena za isplate kompenzacija, do decembra prošle godine već isplatila 34,7 milijardi reala.

BHP i Samarco, zajedničko preduzeće australijske BHP i brazilske Vale, imaju pravo na žalbu na ovu odluku.

Katastrofa u državi Minas Gerais, koja je takođe izazvala raseljavanje 700 ljudi, smatra se jednom od najvećih ekoloških katastrofa u Brazilu. Istraga je 2016. godine utvrdila da je nedostatak u dizajnu brane bio uzrok urušavanja.


Ova presuda sledi nakon sličnog incidenta u januaru 2019. godine, kada se brana jalovine u vlasništvu Valea srušila blizu grada Brumadinho, rezultirajući 270 smrtnih slučajeva. BHP i Vale suočavaju se i sa grupnom tužbom u Velikoj Britaniji sa više od 700.000 podnosilaca zahteva

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR