Glas Javnosti

ZNAJU DA LAŽETE: Kako poslodavci prepoznaju da ne govorite istinu na razgovoru za posao?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Boni Dilber je vođa tima za zapošljavanje u "Zapieru".

Pre nego što je prešla u tehnologiju, provela je godine u obrazovanju i neprofitnim organizacijama kao nastavnik, menadžer programa i vođa zapošljavanja. Za "Biznis Insajder" otkriva tri stvari o kojima nikako ne bi trebalo lagati prilikom razgovora za posao.
U 2024. godini, mislim da većina timova za zapošljavanje razume da će postojati određeni nivo "laganja" u procesu prijave, započinje ona.

Znamo da verovatno ulepšavate neka od svojih dostignuća i umanjujete neke od težih situacija. Znamo da je vaš glavni prioritet velika nadoknada i da ako dobijete na lutriji te večeri, verovatno se nećete pojaviti na poslu sledećeg dana.
Svi igramo igru, a ponekad to znači da malo preterujemo na razgovoru za posao. Ali postoje tri stvari o kojima apsolutno nikada ne treba lagati.
1. Nikada nemojte lagati o tome gde ste radili i datumima vašeg zaposlenja
 
Provera prošlosti će navesti poslodavce koje ste imali, zajedno sa datumima zaposlenja. Dopunjavanje rezimea da biste sakrili jaz u zapošljavanju ili navođenje primera sa mesta na kojima nikada niste radili nije dobra ideja. To će verovatno pokrenuti velika pitanja o vašem integritetu i može dovesti do poništenja ponude.
Pre nekoliko godina, intervjuisala sam nekoga čiji je rezime pokazivao dvogodišnje iskustvo u ulozi u organizaciji koja mi je bila prilično poznata. Ali kada sam ih pitala za njihova iskustva, oni su podelili nekoliko stvari koje su se činile nesaglasnim sa onim što sam znala o organizaciji. Poslodavac se takođe nije pojavio na njihovom LinkedIn profilu.
Ispostavilo se da su u toj ulozi radili samo nekoliko meseci, ali su tvrdili da su na toj poziciji bili nekoliko godina kako bi pokazali relevantnije iskustvo. Rezultat je bio da nismo bili zainteresovani za kandidata.
Umesto toga: Navedite svakog poslodavca i zabeležite godine, a ne mesece, odrađene.

Navedite sve poslodavce za koje ste radili, sa tačnim datumima. U redu je zabeležiti godine, umesto meseci, da bi se minimizirala percepcija skakanja posla ako je potrebno.
Ako ste radili periode slobodnog rada, možete ih grupisati u jedan posao i navesti datume u tom periodu i projekte na kojima ste radili. Na taj način će izgledati kohezivnije od navođenja niza kratkoročnih projekata. Možete navesti kompanije sa kojima ste radili, ali nemojte implicirati zaposlenje ako je to bio samo jednokratni, kratkoročni projekat.
2. Nikada nemojte lagati o svojim referencama
Iako može biti primamljivo koristiti lažne reference kada niste sigurni šta će prethodni poslodavci podeliti, to nije dobra ideja.
Kompanije će generalno proveravati reference da bi razumele projekte i inicijative na kojima ste radili i kako ste uticali na poslovanje. Referenca koja ne uspe da to jasno artikuliše sa specifičnostima može prouzrokovati više štete nego koristi.
Jednom sam upoznao nekoga na društvenom događaju i saosećao sa njim zbog njihovog lošeg odnosa sa menadžerom. Zatim su me pitali da li bih bio spreman da im budem lažna referenca i da im dam svoj broj i lažni mejl da se pretvaram da sam njihov menadžer.
Moj odgovor? Ne! Ovo bi moglo da ima posledice za mene, pa čak i da se poslodavac nikada ne shvati, znao sam da neću moći ubedljivo da govorim o radu te osobe.
Neke crvene zastavice menadžeru za zapošljavanje mogu biti ako LinkedIn reference ne pokazuje da su radili u istoj kompaniji kao i vi, ili ako sve vaše reference imaju lične adrese e-pošte umesto profesionalnih. Ovo bi moglo dovesti u sumnju vas kao kandidata i dovesti do pitanja.
Ako dođete do referentne faze kod potencijalnog poslodavca, oni vas žele i uzbuđeni su zbog vas. Reference su samo tu da potvrde da ste, u stvari, odličan spoj. Poslednja stvar koju želite da uradite je da bacite sumnju na to preko ljudi koje navedete u proveri referenci.
Umesto toga: Razmotrite mentore ili kolege sa višim zvanjem.
Prvo, prođite kroz svoje prethodne menadžere i vođe odeljenja i identifikujte one za koje znate da su bili vaši obožavaoci. Ako nemate bivšeg menadžera koji može da garantuje za vas, razmislite o drugom mentoru ili osobi sa višim zvanjem. Izaberite i nekoliko vršnjaka.

Recite svakom od njih da biste želeli da ih koristite kao referencu i proverite da li im to odgovara. Dostavite im svoju biografiju i istaknite nekoliko nedavnih dostignuća.
Poslodavci će generalno želeti da čuju od najmanje jednog menadžera i drugih zainteresovanih strana koji poznaju vaš posao kako bi mogli da steknu bolji uvid u vaš uticaj.
3. Nikada ne laži o svojim čvrstim veštinama
Znamo da svako malo preteruje da bi svoja iskustva oslikao u pozitivnijem svetlu. Ali nikada ne bi trebalo da izmišljate veštine ili zahtevate stručnost u oblasti sa kojom nemate iskustva.
Čak i ako dobijete posao, istina će izaći na videlo dok kompanija bude procenila vaše veštine. Neposedovanje potrebnih veština može dovesti do neuspeha u radu i narušavanja vaše reputacije.
Možda ćete čak i ostati bez posla nakon samo nekoliko kratkih nedelja — a to bi vas moglo dovesti u još goru situaciju kada počnete iz početka sa novim traženjem posla. U međuvremenu, da ste bili iskreni, možda biste mogli da se uzmete u obzir za druge uloge koje bi vam zaista odgovarale.
Umesto toga: Nadogradite veštine u opisu posla.
Pre intervjua, pažljivo pročitajte opis posla da biste identifikovali teške veštine koje su najvažnije za obavljanje posla i odvojite malo vremena da izgradite veštine u traženoj oblasti. Gledajte video zapise ili vežbajte gde možete.
U intervjuu imajte na umu da je ovo novija oblast znanja za vas, ali istaknite posao koji ste uradili da biste naučili veštine.
Ako nemate iskustva sa određenom veštinom, obavezno navedite susedne veštine koje imate. Možda niste koristili Power BI, ali ste profesionalac u Tableau-u. Ili nikada niste kodirali u Pithon-u, ali znate Javu i Rubi on Rails.
Istaknite ono što donosite na sto. Možda ne govorite tečno španski, ali ste dobri u korišćenju aplikacije za prevođenje pored srednjih španskih veština da biste se snašli u većini razgovora.
Takođe, podelite primere drugih slučajeva kada ste brzo napredovali u novoj oblasti. Ovo će pokazati da ste, dok učite, neko sa mnogo inicijative koga neće kočiti nedostatak iskustva u jednoj maloj oblasti.

Laži mogu na kraju biti štetnije
 
Na teškom tržištu rada, može biti primamljivo lagati. Ali dugoročno, ove laži će često biti otkrivene u nekom trenutku u procesu i mogle bi vam biti štetnije nego da ste samo iskreni.


Glas javnosti/ B06S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR