Glas Javnosti

Brendiranjem prehrambenih proizvoda do bolje pozicije na tržištu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Tematskom sednicom Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Zaječar, počela je serija sednica o ulozi intelektualne svojine u brendiranju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Daniela Zlatić Šutić, pomoćnik direktora Zavoda za intelektualnu svojinu upoznala je privrednike sa značajem brendiranja poljoprivredno prehrambenih proizvoda i koristima koje brendiranje donosi.
Istakla je da smo i sami svesni da roba široke potrošnje najviše privlači pažnju kupca ambalažom, pakovanjem, a nekada je tu i kvalitet proizvoda koji može biti rezultat neke tehnologije.

- Žig, zaštita žiga, zaštita industrijskog dizajna nekada predstavljaju konkurentnu prednost za privlačenje kupaca i potrošača, pogotovu danas kada imamo korišćenje takozvane funkcionalne hrane, gde se vraćamo prirodi i tim prirodnim proizvodima, gde su tradicionalni proizvodi, koji su zatićeni oznakom geografskog porekla, prepoznati svuda u svetu, nešto što garantuje određeni kvalitet i koji potiče sa određenog geografskog područja. Istočna i južna Srbija imaju najviše oznaka geografskog porekla zaštićenih u Zavodu, oko 26 - navela je, preneo je sajt RPK zaječar.
Dejan Tošić, direktor PKS RPK Zaječar, ukazao je da na području koje pokriva Regionalna privredna komora Zaječar, oznaku geografskog porekla imaju tri udruženja, i to: Lokalna akciona grupa Rtanj, opštine Boljevac i Sokobanja za Rtanjski med, Udruženje proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla Negotinska krajina i Udruženje proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla Knjaževac.
Naglasio je da bi trebalo da se obnovi i oznaka geografskog porekla rtanjskog čaja, kao i da se komora Zaječar trudi da pomogne i motiviše proizvođače da ulože dodatni trud, kako bi zaštitili neki od karakterističnih proizvoda, kojih u u Timočkom regionu ima puno.
Veliko interesovanje prisutnih izazvale su oznake geografskog porekla, o kojima je govorila Milica Adamović, rukovodilac Grupe za industrijski dizajn i oznake geografskog porekla ZIS-a, posle koje je Goran Jović, direktor RPK Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga kao primer dobre prakse istakao iskustvo ove RPK, koja je uspešno zaštitila pet proizvoda: Leskovačko roštilj meso, Leskovačke specijalitete sa roštilja, Leskovačku spržu, Leskovački ajvar i Leskovačku ljutenicu, s tim što je Leskovački ajvar zaštićen i u EU, po Lisabonskom sporazumu.

O zaštiti prava intelektualne svojine u poljoprivredno prehrambenoj industriji govorila je Zorica Obradović, rukovodilac Centra za edukaciju i informisanje ZIS-a. Sa svrhom i postupkom registracije žiga, kao i međunarodnom zaštitom privrednike je upoznala Milena Marsenić, načelnik Odeljenja za žigove ZIS-a.
Tematskom sednicom Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Zaječar, moderirala je dr Danica Mićanović iz Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS.
U narednom periodu tematske sednice na ovu temu biće održane i u Kruševcu, Čačku, Kragujevcu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Nišu i Požarevcu, navedeno je na sajtu PKS.
Sednice realizuju Direktorat za parlamente privrednika i Udruženje za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju - Grupacija za savetovanje i transfer znanja u poljoprivredi PKS, u saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu.


Glas javnosti/ B05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR