Glas Javnosti

Promene kamatnih stopa usporavaju tržište nekretnina u Srbiji

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Tržište nekretnina u Srbiji tokom 2023. godine doživelo je značajne promene, koje su odražavale globalne ekonomske i političke izazove.
Povećanje referentnih kamatnih stopa od strane Evropske Centralne Banke i Narodne banke Srbije uticalo je na usporavanje tržišta, sa ciljem stabilizacije inflacije i očuvanja finansijske stabilnosti.
U prvoj polovini 2023, tržište nekretnina je vredelo 3,3 milijarde evra, dokazavajući značaj ove industrije za srpsku ekonomiju.

Uprkos opštem usporavanju, neki segmenti tržišta, poput Novog Sada, doživeli su blagi pad cena, sa prosečnom oglašenom cenom od 2.160 evra po kvadratu.
Smanjenje učestalosti korišćenja kredita za kupovinu nekretnina, s padom sa 28% na samo 18%, dodatno je uticalo na dinamiku tržišta, usled visokih kamatnih stopa.

Promene na tržištu nekretnina takođe su bile pod uticajem dolaska stranaca, posebno iz Rusije, čiji je dolazak uticao na povećanje potražnje i cene, naročito u većim gradovima kao što su Beograd i Novi Sad.
Nova zakonska regulativa, uključujući očekivani zakon o legalizaciji, mogla bi značajno uticati na tržište, posebno na periferijama većih gradova, gde postoji veliki broj nelegalno izgrađenih objekata.


Pored ekonomskih faktora, RGZ (Republički geodetski zavod) upozorava na rizike investiranja u nepokretnosti na delimično regulisanom tržištu, ističući značaj formalnog upisa nekretnina u katastar.

Na osnovu ovih promena i izazova, moguće je predvideti dalji razvoj tržišta nekretnina u Srbiji. Prognoze ukazuju na potencijalno usporavanje rasta cena, ali i na mogućnosti za investitore, posebno ako se zakonodavstvo i ekonomske politike prilagode kako bi se povećala ponuda i olakšala kupovina.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR