Glas Javnosti

Astronomske cene đačke ekskurzije: Sedmodnevni boravak na planini više od 40.000 dinara

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

S početkom nove školske godine, vrtići i škole počinju da dobijaju ponude za izlete, rekreativne nastave i ekskurzije, a roditelji se sve češće žale na veoma skupe aranžmane. Tako su u jedan beogradski vrtić stigle ponude za aranžmane za sedmodnevni boravak na Goču 28.000 dinara, Zlatiboru 37.000 i 38.000, a Kopaoniku 41.000 dinara.

Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija kaže za N1 da su cene znatno više nego što se očekivalo, i da inflacija na globalnom nivou dovodi do znatnog povećanja cena smeštaja.


On, međutim, dodaje da su ono o čemu se često ne govori dodatni troškovi koji utiču na cenu izleta i na kojima bi trebalo poraditi da bi roditelji imali jeftiniju ponudu.

Na to, kako navodi, utiče i neuređeno tržište dnevnica, odnosno nadoknada profesora za boravak sa decom, gde je ostavljeno Savetu roditelja da odluči o neto iznosu koji će profesori dobiti.


Ono što se zvanično zna je da je taj iznos 1.000, 1.500 ili 2.000 dinara po danu, ali na tu sumu se moraju platiti porezi i doprinosi, zatim imamo rekreatore i lekare koji su takođe obavezni, koji takođe dobijaju dnevnice, na koje isto idu porezi i doprinosi.

„Govorimo unazad godinama o tome ako bi država promenila poresku politiku kad je reč o đačkim putovanjima, ta cena bi mogla da se smanji za 30 odsto“, ističe Seničić.


Ukazuje da roditelji u Savetu roditelja moraju da budu potpuno uključeni u to kome se dodeljuje posao organizacije ekskurzija, i treba da traže jasnu kalkulaciju – da bi se videlo koja je cena prevoza, smeštaja, kolike su dnevnice profesora.

Navodi da često postoji problem i sa samim roditeljima, koji zahtevaju posebne uslove boravka, što je, naravno, praćeno odgovarajućom cenom.


Na pitanje koliko agencije zarađuju od ekskurzija, on kaže da im se može isplatiti samo ako sarađuju sa mnogo škola, jer je njihova prosečna zarada od šest do deset odsto od ukupnog iznosa.

Podsetio je da je pre nekoliko godina u kalkulaciji koju je izneo na jednoj televiziji pokazao da je zarada agencija daleko manja nego svi ostali troškovi nadoknada profesorima i poreza i doprinosa.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR