Glas Javnosti

CENA ĐAČKIH EKSKURZIJA: Koliko je stvarni trošak, a koliko se ko ugrađuje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Visoke cene jednodnevnih izleta i ekskurzija, sa početkom nove školske godine, ponovo su postale aktuelna tema među roditeljima. Talas poskupljenja nije zaobišao ni đačke ekskurzije, pa tako cena za pojedine destinacije u inostranstvu, premašuje primanja roditelja.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA, za Nova.rs tvrdi da bi ekskurzije bile i do 30 odsto jeftinije, kada bi država ‘‘uvela red‘‘ u isplatu dnevnica za učitelje i profesore.  

Koliko će koštati ekskurzija, ne zavisi samo od ponude agencije, već i od toga koliko škola uzima za isplatu dnevnica za učitelje i nastavnike. Taj obračun nije isti u svakoj školi te stoga ni cena, koju najviše dižu poreski nameti koje naplaćuje država.

“Ekskurzije su jezivo opterećene porezima i doprinosima za dnevnice profesora, sa skoro 100 odsto, a sve to plaćaju deca i roditelji‘‘, navodi Seničić jednu od stavki, koja značajno utiče na cenu ekskurzije i rekreativne nastave, a o kojoj se, kako kaže, ne govori mnogo u javnosti.


Dalje dodaje, da nastavničke dnevnice nisu centralizovane, odnosno nisu iste za sve učitelje i profesore u Srbiji, te da svaka škola preko Saveta roditelja utvrđuje svoj iznos.

Nastavničke dnevnice po jednom detetu kreću se od 200 do 500 dinara, a Seničič ukazuje, da iz njemu nepoznatih razloga, država ovo pitanje ‘‘godinama ne reševa‘‘.

Problem je, dodaje dalje, i što se dnevnice ne isplaćuju u školama, preko putnih naloga, već agencije sa učiteljima i nastavnicima sklapaju ugovore o povremenim i privremenim poslovima, na koje, kako kaže, državi moraju da plate sve poreze i doprinose.

Seničić ovu situaciju opisuje na primeru učiteljske dnevnice od 10.000 dinara, na koju agencije moraju da plate skoro identičan iznos na ime poreza i doprinosa.

“Da bismo isplatili dnevnice, moramo da imamo ugovor sa profesorima, na koji se plaćaju porezi i doprinosi u visini od 57 odsto. Kada platimo te doprinose, prilikom same isplate dnevnica, u obavezi smo da platimo još 20 odsto poreza na promet, odnosno PDV. Kada sve to saberete, na iznos od 10.000 dinara, mi smo državi platili još 9.100 dinara. I time smo duplo opteretili decu, jer sve to ulazi u konačnu cenu ekskurzije‘‘, objasnio je Seničić.


On kaže i da je ista situacija sa dnevnicama lekara, koji borave sa decom na višednevnoj rekreativnoj nastavi.

“Prisustvo lekara je obavezno i to je propisano pravilnikom Ministarstva prosvete. Lekar je sa decom sedam dana, a prosečna lekarska dnevnica je negde oko 50 do 60 evra, što je 350 evra za sedam dana. Na taj iznos, mi približno isto toliko platimo poreze i doprinose, tako da smo opet duplo opteretili decu. U konačnom zbiru ispada, da sve ono što se naplati od dece kao krajnja cena ekskurzije, državi za poreze i doprinose, na ime dnevnica za nastavnike, lekare, vodiče, rekreatore, ide gotovo isti iznos koliko zajedno koštaju smeštaj i prevoz‘‘, ukazao je Seničić.

On za Nova.rs tvrdi, da bi ekskurzije mogle da budu jeftinije i do 30 odsto, ukoliko bi država na drugačiji način regulisala isplatu dnevnica.

“Ministarstvo finasija bi trebalo da prepozna ovaj problem i da nekim posebnim propisom ustanovi drugačiju praksu. Mi godinama upozoravamo na ove namete. Prema mom mišljenju, rešenje bi bilo da država propiše jedinstvene dnevnice i da se tačno zna koliko ona iznosi za jednodnevni izlet, a koliko za rekreativnu nastavu. Slažem se da prosvetni radnici moraju da imaju veće dnevnice od ostalih, jer vode računa o deci, a to uopšte nije naivan posao. Takođe, uplate dnevnica bi trebalo da idu preko škola i putnih naloga, jer u tom slučaju škole nisu u obavezi da plaćaju poreze i doprinose, kao što je slučaj sa agencijama. Na taj način, ekskurzije bi postale jefinije‘‘, naglasio je je direktor YUTA.

Seničić kaže i da su đačke ekskurzije izuzetno ‘‘kompleksna tema sa mnogo faktora‘‘, a da na visoke cene, osim aktuelnih poskupljenja, između ostalog, kako ističe, utiču i zahtevi roditelja da deca budu smeštena u hotelima sa tri i četiri zvezdice i u dvokrevetnim sobama, umesto u pansionima i zajedničkim smeštajima, kako je zakonom predviđeeno za njihove vršnjake u drugim evropskim zemljama.


On podseća da prema pravilniku Ministarstva prosvete, autobusi za prevoz dece ne bi trebalo da budu stariji od pet godina, a kako je takvih malo, prevoznici pre ekskurzije rade vanredni tehnički pregled, koji takođe ulazi u cenu koju plaćaju roditelji.

Autobus do Italije košta 1.500 evra

Prema podacima YUTA, samo jedan autobus za Italiju, košta 1.500 evra, a roditeljima i deci se u cenu ekskurzije, osim goriva i putarina, zaračunavaju svi troškovi koje prevoznik napravi na tom putu. Odnosno svako plaćeno parkiranje i brojne takse koje su potrebne za ulazak na određene lokacije na turističkim destinacijama.

Tako na primer ulazak u Pizu autobusom košta 200 evra, isto je i za ulazak u Rim, dok je poseta Sijeni 160 evra.

Sve te troškove, plaćaju roditelji.

Aleksandar Seničič na kraju zaključuje da svi ovi faktori utiču na konačnu cenu ekskurzije, a da agencije koje realizuju putovanja, godinama nisu menjale svoju proviziju, te da se njihova zarada kreće od šest do 10 oodsto od ugovorenog iznosa.

Pitanja u vezi sa oporezivanjem dnevnica prosvetnih radnika poslali smo i Ministarstvu prosvete, ali do objavljivanja ovog teksta, nismo dobili odgovor.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR