Glas Javnosti

Saveti za prvu pomoć ukoliko vas ujede pčela: EVO u kom slučaju MORATE odmah u bolnicu

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Neprijatno poznanstvo sa pčelom može se desiti bilo gde - na pikniku, u parku, u šetnji, čak i među voćnim redovima na pijaci.

Ona takođe može da uleti u stan, osećajući aromu slatkiša - na primer, ostavili ste otvoren prozor, a na stolu je čokoladica ili voće. I tako ste posegnuli za desertom, a kao odgovor dobili ste tešku odbijanje. I kao rezultat, divlji bol, otok i crvenilo.


Kako pružiti prvu pomoć za ubod pčele?

Prvo treba da shvatite da li vas je pčela ubola. Na kraju krajeva, to može biti i osa, bumbar ili stršljen. Obično su pčele i ose te koje su zbunjene - njihovi ujedi su podjednako bolni, ali osa ne ostavlja ubod. A bol od ujeda stršljena i bumbara je mnogo jači. Drugo, u svakom slučaju, potrebno je da se obratite lekaru, jer možda ne znate o reakciji vašeg tela. Ugriz može izazvati tešku alergijsku reakciju - do anafilaktičkog šoka.

Međutim, ako trenutno nema mogućnosti da se obratite lekaru, trebalo bi da pružite prvu pomoć, ublažite bol i sprečite povećanje edema.


Najvažniji saveti:

  • Ako vas ujede pčela, prvo morate da uklonite ubod pincetom tretiranom alkoholom. Ovo se mora uraditi brzo, jer ubod u koži nastavlja da proizvodi toksin.
  • Ne istisnite ubod - to će samo povećati oslobađanje otrova.
  • Isperite ugriz vodom i nanesite zavoj navlažen kalijum permanganatom ili vodonik peroksidom.
  • Uzmite antihistaminike i nanesite hladan oblog na upaljeno mesto.
  • Pijte više vode i pazite na svoje stanje.
  • Ako se otkucaji srca učestali, pojavila se mučnina, otežano disanje, temperatura je porasla i otok se pojačao - hitno idite u bolnicu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR