Glas Javnosti

Ako ste meso do sada ODMRZAVALI NA SOBNOJ TEMPERATURI, vreme je da PRESTANETE! Jako je opasno; evo koji način je najzdraviji...

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Mislite da nema ništa loše u tome da smrznuto meso ostavite na sobnoj temperaturi da se odmrzne? Možda biste želeli da promenite svoje načine kada otkrijete šta se dešava dok se meso zagreva van frižidera.

Izvlačenje paketa smrznutog mesa iz zamrzivača i ostavljanje na sobnoj temperaturi prilično je jednostavan način odleđivanja. Međutim, da li je ostavljanje sirovog mesa tako da stoji satima zaista najbolji način da ga odmrznete? Ispostavilo se da bi ova metoda mogla biti lošija nego što mislite.

Već znate da je sa sirovim mesom potrebno pažljivo rukovanje kako bi se sprečite bolesti koje se prenose hranom i rast bakterija. Međutim, dok možda perete ruke i pažljivo kuvate piletinu, govedinu i druge vrste mesa, jednako je važno kako ćete odmrznuti smrznuto meso.

Iako bi ostavljanje mesa na sobnoj temperaturi moglo zvučati kao brži pristup, prilično je problematično. Naravno, ništa ne radite sa smrznutom hranom. Međutim, problem je što meso postaje delikatnije i sklono bakterijama kada dosegne sobnu temperaturu.

Smrznuto sirovo meso je sigurno na neodređeno vreme kada je potpuno zamrznuto. Bakterije ne mogu rasti niti se razmnožavati nakon što je meso zamrznuto i čuvano na temperaturama nižim od 40 stepeni. Međutim, ostavljanje mesa na pultu ili u sudoperu ceo dan dok se odmrzava znači da dopuštate da meso dostigne temperaturu veću od 40 stepeni, a kada meso dosegne 41 stepen ili više, ulazi u zonu opasnosti od bakterija.

Sve bakterije koje su bile prisutne u vašem sirovom mesu pre nego što je zamrznuto mogu se početi razmnožavati na toplijoj temperaturi vaše kuhinje. Što je meso toplije, bakterije će se brže razmnožavati. Osim toga, kako se meso odmrzava, neće se ravnomerno odmrznuti. Spolja će se prvo odmrznuti, a centar će ostati zamrznut. To znači da će spoljašnji sloj vašeg sirovog mesa provesti većinu vremena u opasnoj zoni, brzo skupljajući potencijalno opasne bakterije dok se unutrašnjost odmrzava.

Kao rezultat toga, preporučuje se da se kvarljiva hrana – uključujući sirovo meso – nikada ne ostavlja na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Dakle, držanje mesa u različitim fazama procesa odmrzavanja ceo dan može rezulitrati večerom punom bakterija.

Glas javnosti / P04S


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR