Glas Javnosti

Ribe iz divljine, prepune hemikalija garantuju put do raka

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Ukoliko konzumirate jednu slatkovodnu ribu ulovljenu u američkim jezerima i rekama jednako je kao da mesec dana pijete vodu kontaminiranu takozvanim "večnim" zagađivačima, hemikalijama iz grupe PFAS, pokazala je nova studija objavljena u utorak..

Reč je o hemikalijama razvijenim četrdesetih godina prošlog veka, koje su u potpunosti otporne na vodu i toplinu. 

Hemikalije iz grupe PFAS čine perfluoralkilne i polifluoroalkilne supstance, velika grupa od hiljadu sintetičkih hemikalija čija je primena u društvu i u prirodi jako raširena.

Sve hemikalije iz tegrupe sadrže veze ugljenika i fluora, jednu od najsnažnijih hemijskih veza u organskoj hemiji, koja im omogućuje da budu otporne na razgradnju pri upotrebi i u okolini. Većina hemikalija iz grupe PFAS lako se prenosi okolini i prelazi velike udaljenosti u odnosu na izvor ispuštanja. 

Nalaze se u nelepljivim premazima, u tekstilu ili na ambalaži za hranu.

Nažalost, neuništiva priroda hemikalija iz grupe PFAS implicira da su se one s vremenom nakupile u vazduhu, tlu, vodama jezera i reka, u hrani, pa čak i u ljudskom organizmu.

Hemikalije iz grupe PFAS mogu uticati na razvoj raka.

Sve je više poziva za strožom regulacijom upotrebe PFAS-a koji su štetni za ljudsko zdravlje. Mogu oštetiti jetru, rezultirati visokim holesterolom u organizmu, smanjiti imunitet reakciju te utiču na razvoj nekoliko vrsta raka, posebno smrtonosnog oblika raka jetre.

Stoga su istraživači, koji su studiju objavili u časopisu Environmental Research, želeli izmeriti kontaminaciju slatkovodne ribe analizom 500 uzoraka uzetih iz američkih jezera i rieka između 2013. i 2015. godine.

Srednja stopa kontaminacije iznosila je 9,5 mikrograma po kilogramu. Od svih kontaminiranih uzoraka, tri četvrtine se odnosilo na PFOS - perrfluorooktansulfonsku kiselinu, jedan od najčešćih i najštetnijih zagađivača od više hiljada koji čine PFAS.

Istraživači su izračunali da je konzumiranje samo jedne slatkovodne ribe jednako pijenju vode kontaminirane s 48 štetnih čestica u periodu od mjsec dana.

Po preporuci američke Agencije za zaštitu okoliša voda se smatra sigurnom za piće ako ne sadrži više od 0,2 čestica na triliona


Utvrđeno je da su razmere PFAS-a pronađene u slatkovodnoj ribi koja je ulovljena u divljini bile 278 puta veće od onih otkrivenih u ribama iz ribnjaka.

PFAS je "verovatno najvećahkemijska pretnja ljudskoj vrsti u 21. veku."

"Više ne mogu ni pogledati ribu, a da pritom ne pomislim na to u kolikoj je meri kontaminirana PFAS-om", rekao je AFP-u David Andrews, naučnik iz nevladine organizacije Environmental Working Group, koji je vodio studiju, a odrastao je pecajući i konzumirajući ribu.

Nalaz je "posebno zabrinjavajuć zbog uticaja što ga trpe zajednice koje su u nepovoljnom položaju jer ribu konzumiraju kao izvor proteina ili iz društveno-kulturoloških razloga", dodao je.

"Rezultati ovog istraživanja jako su me razljutili jer su kompanije koje su proizvodile i koristile PFAS kontaminirale svet, a da ih pritom uopšte ne smatra odgovornima za to."

Za Patricka Byrnea, naučnik koji se bavi problemom zagađenja životne sredine na britanskome Univerzitetu John Moores u Liverpoolu i nije učestvovao u istraživanju, PFAS je "verovatno najveća hemijska pretnja ljudskoj vrsti u 21. veku".

Dodaje kako ovu studiju smatra vrlo važnom jer "podstiče prve dokaze o široko rasprostranjenom prenosu PFAS-ajednako s riba na ljude. 

Rezultati studije su objavljeni nakon inicijative Danske, Nemačke, Holandije, Norveške i Švedske, zemalja koje su prošli petak Evropskoj agenciji za hemikalije (ECHA) podnele predlog o zabrani korištenja PFAS-a.

Predlog je usledio nakon što su stručnjaci iz pet zemalja otkrili da se hemikalije iz grupe PFAS ne kontrolišu na adekvatan način te smatraju da je potrebna regulacija na nivou celog bloka, stoji u obraćanju agencije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR