Glas Javnosti

NISU BEZBEDNA: Sredstva za čišćenje koja bi trebalo izbegavati ako imate kućne ljubimce

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Svi smo svesni koliko je važno održavati prostor u kome živimo čistim i urednim, ali kada kućni ljubimci uđu u igru, taj zadatak može postati još izazovniji nego inače.

Otisci šapa, dlake i drugi tragovi koje kučni ljubimci ostavljaju u našim domovima ponekad su pravi izazov za čišćenje posebno ako se uzme u obzir da određeni proizvodi za čišćenje mogu ozbiljno da naškode kućnim ljubimcima.

Da bi pojednostavio proces čišćenja, ISPCA je sastavio listu saveta kako bi obezbedio da vaš dom bude očišćen i siguran za sve krznene prijatelje koji u njemu žive.


Dobrotvorna organizacija za životinje upozorava da su mnoga sredstva za čišćenje previše opasna za upotrebu oko kućnih ljubimaca.

Izbeljivač ili bilo koji drugi proizvodi koji sadrže hlor nikada ne treba koristiti jer mogu izazvati povraćanje, dijareju, unutrašnje opekotine, pa čak i napade ako se progutaju.

Udisanje isparenja takođe može dovesti do respiratornih oboljenja.

Amonijak, koji se nalazi u sredstvima za čišćenje prozora, nerđajućeg čelika, rerni i podova, takođe treba izbegavati u kućama sa kućnim ljubimcima. Može izazvati peckanje u grlu, nosu, stomaku i respiratornom traktu.

Određena prirodna sredstva za čišćenje su takođe zabranjena. Sredstvo za čišćenje od čajevca, na primer, otrovno je za kućne ljubimce i nikada ne bi trebalo da se koristi u njihovoj blizini,  čak ni difuzoru za osveženje doma.


Ključno je obezbediti da se druge štetne hemikalije bezbedno čuvaju na mestima gde im kućni ljubimci ne mogu pristupiti. Neki proizvodi, kao što su kapsule za mašinu za pranje sudova i deterdžent za pranje veša, nemaju alternative bezbedne za kućne ljubimce, pa je najbolje da ih držite zaključane.

Dakle, šta možete koristiti umesto ovih toksičnih sredstava za čišćenje? Srećom, postoji mnogo pristupačnih svakodnevnih opcija.

Sirće je odlična alternativa opasnim hemikalijama za čišćenje, ali imajte na umu da se nekim kućnim ljubimcima možda neće dopasti njegov jak miris.

Drugi proizvodi poput limunovog soka ili sode bikarbone takođe mogu poslužiti kao efikasne zamene za uklanjanje mrlja ili čišćenje u domaćinstvu ako imate kućne ljubimce. Oni su netoksični i ne emituju jake mirise.


Glas javnosti/ N01S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR