Glas Javnosti

NE ŠALITE SE SA ŽIVOTOM: Evo šta treba ODMAH da uradite ako vas ubode STRŠLJEN

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Ubod stršljena može da bude izuzetno opasan ukoliko dođe do anafilaktičkog šoka, odnosno alergijske reakcije na otrov

Ako boravite u prirodi, oprez mora da bude povećan. Kada radite u bašti, bolje je da koristite rukavice, a ako dođe do uboda,izvadite žalac i stavite hladan oblog.

Simptomi i reakcije

Ubod stršljenja uglavnom izaziva otok, crvenilo i osećaj svraba na oštećenom delu kože. Mali ubod proći će već za pola sata ili sat vremena, ali ako je osoba osetljiva na njegov otvor, može doći do otoka cele ruke, noge ili drugog dela tela na kojem se nalazi ubod.



Kako biste sprečili širenje otrova u telu, ubodeni deo tela držite povišeno u odnosu na trup. Ako je žalac ostao u koži, pokušajte da ga istisnete ravnim nožem. Nemojte da koristite pincetu jer se njome najčešće otrov dodatno vraća u telo, a žalac ostaje dublje u koži.

Posebno su opasni ubodi na predelu grla i vrata jer oteklina može uzrokovati otežano disanje ili čak gušenje, zbog čega je ozleđenu osobu potrebno odmah odvesti u hitnu, piše portal Kurir.

Ubod stršljena može da dovede do anafilaktičkog šoka koji se dešava iz nekoliko razloga:

1. Osoba je alergična na ugriz insekta



2. Ubod je na nezgodnom mestu gde otok izaziva gušenje

3. Ako je osobu u proteklih nekoliko nedelja već ugrizao stršljen ili osa, imunološki sitem je postao preosetljiv na alergen i u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije organizma.

Potrebno je naglasiti da u slučaju anafilaktičkog šoka treba odmah pozvati hitnu pomoć kako bi se sprovela antišok terapija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR