Glas Javnosti

Šta raditi ako vas UBODE STRŠLJEN, obavezno uradite ovo, jer može da vam SPASI ŽIVOT

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Stršljen je jedan od najopasnijih ljudskih neprijatelja u toplijem delu godine, s tim što retko napada bez razloga, ali ako ga ljudi slučajno uznemire, često nastupi pravi košmar

Iako ubod stršljena u neki slučajevima doći do nafilaktičkog šoka, odnosno alergijske reakcije na otrov, a tada naizgled obični ubod može završiti fatalno.

Ako imate i najmanju sumnju da ste alergični na stršljene, najbolje je izbegavati avanture u prirodi na mestima gde ih ima.

Uzroci anafilaktičkog šoka:

  • alergija na ujed insekta,
  • ubod na nezgodnom mestu gde otok izaziva gušenje,
  • ubod stršljena ili ose u proteklih nekoliko sedmica, pa je imuni sistem postao preosetljiv na alergen i u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije organizma.

Ako dođe do anafilaktičkog šoka, treba se odmah pozvati hitna pomoć kako bi se sprovela terapija, koju samo medicinski radnici mogu da izvedu. 

Ono što može da iskomplikuje stvari jeste da su nekim slučajevima do alergijske reakcije dolazi tek nakon osam do deset sati, što znači da može biti zakasnela. 

Ipak ako se radi o običnom ubodu i nemate nikakve ozbiljnije simptome, odmah nakon uboda naravno izvadite žaoku, a mesto tretirajte hladnim oblogama.

Iskusni pčelari kažu i da ubode pčele, ose ili stršljena, možete ublažiti i pomoću tablete aspirina ili andola.

Potrebno je jednu tabletu jednostavno pokvasiti i prisloniti na mesto uboda, držati jedan minut, a zatim skloniti.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP