Glas Javnosti

Naučnici otkrili crnu rupu 30 milijardi puta veću od mase Sunca

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Britanski astronomi otkrili su ogromnu crnu rupu koja je oko 30 milijardi puta veća od mase Sunca.

Naučnici sa Univerziteta Duram rekli su da je crna rupa jedna od najvećih ikada otkrivenih.

Tim je svoje nalaze, objavljene u stručnom časopisu "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society", opisao kao "izuzetno uzbudljive".

"Ova konkretna crna rupa, koja je otprilike 30 milijardi puta veća od mase našeg Sunca, jedna je od najvećih ikada otkrivenih", rekao je glavni autor dr Džejms Najtingejl sa Odeljenja za fiziku Univerziteta u Daramu.


Supermasivne crne rupe su najmasivniji objekti u svemiru, čija je masa između 10 i 40 milijardi puta veća od mase Sunca.

Astronomi veruju da se mogu naći u centru svih velikih galaksija poput Mlečnog puta.

Ultramasivne crne rupe su retke, a njihovo poreklo je nejasno. Neki veruju da su nastale ekstremnim spajanjem masivnih galaksija pre milijardi godina kada je univerzum još bio mlad.

Naučnici su koristili efekat gravitacionog sočiva da otkriju crnu rupu, oblast u kojoj je gravitaciona sila toliko jaka da čak ni svetlost ne može da pobegne.

Zatim su koristili simulacije superkompjutera na Univerzitetu Duram, i slike koje je napravio svemirski teleskop Hubble kako bi potvrdili njegovu veličinu.

Rekli su da je ovo prva crna rupa otkrivena korišćenjem gravitacionog sočiva.


"Većina najvećih crnih rupa za koje znamo je u aktivnom stanju, gde se materija uvučena u blizinu crne rupe zagreva i oslobađa energiju u obliku svetlosti, rendgenskih zraka i drugog zračenja“, rekao je Najtingejl.

Međutim, kako kaže, gravitaciono sočivo omogućava proučavanje neaktivnih crnih rupa, nešto što trenutno nije moguće u udaljenim galaksijama.

"Ovaj pristup bi nam mogao omogućiti da otkrijemo još mnogo crnih rupa izvan našeg lokalnog univerzuma i otkrijemo kako su ovi egzotični objekti dalje evoluirali u kosmičkom vremenu", rekao je on.

Naučnici su rekli da njihov rad otvara "uzbudljivu mogućnost“ da astronomi otkriju više ultramasivnih crnih rupa nego što se ranije mislilo.Glas javnosti/Weather

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR