Glas Javnosti
posta

MAME, OSTAVITE ZABLUDE PO STRANI: Mitovi o spavanju beba

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Stručnjak za dečiji san Sara Karpenter i novinarka Ket Kubi otkrile su najčešće mitove kojih se roditelji drže kada je u pitanju spavanje beba.

Umorna beba će bolje spavati

Ovo je najveći mit o spavanju.


„Što su umornije, više će se boriti sa snom. I kada ih stavite na spavanje više će plakati, kaže Ket, mama dvoje dece.

To takođe znači da neće imati baš dug san. Trebalo bi paziti na neke ključne znakove koji ukazuju da je vaša beba umorna. To je borba protiv sna i kratko dremanje, ali i ako je vaša beba nervozna ili ako lako zaspi dok ju hranite ili dok se vozite u automobilu. Svi ti znakovi ukazuju da je vaša beba veoma umorna.

Ako se svakodnevno držite rutine i većinom odlazite spavati u isto vreme, vaše dete ne bi trebalo toliko da se oseća umornoi, kažu mame iz „The Sleep Mum“.

Nikada ne budite bebu dok spava

Ako je beba dobro spavala celu noć roditelji je ne bi trebalo pustiti da dugo spava tokom dana. To bi značilo da bi je trebalo probuditi iz sna kako bi je nahranili. Kako bi noću spavala dobro i dugo, beba mora da ima sve što joj je potrebno.


„Ako želite da beba preko noći spava dugo, morate da se pobrinete da dobije dovoljno hrane i sna tokom dana. Jedini način na koji možete da budete sigurni da ima dovoljno hrane tokom dana je ako je probudite iz sna da je nahranite. Vreme buđenja jednako je važno, kažu mame.

Opet, rutina je ključna. Biti u rutini i buditi bebu u određeno vreme kako bi sprečili predugo spavanje tokom dana obezbediće bebi da dobije sve što joj treba, da bude manje umorna i da uveče spava.

Stalno plače, ali to će da preraste

Prema rečima stručnjaka, bebe imaju nezreli probavni sistem i može da prođe neko vreme dok se njihovo malo telo navikne na svet.

„Ako je vaša beba nervozna, često se budi i imate osećaj da je nešto boli, naročito tokom ili nakon hranjenja, posetite lekara jer se može raditi o refluksu ili alergiji“, savetuju mame.

Nemojte misliti da vaša beba plače jer joj se plače i da plače bez razloga. Za bebin plač u većini slučajeva postoji objašnjenje.


Vodite dnevnik kako biste shvatili kada i zašto vaša beba plače, piše N1.

Moja se beba budi noću samo zato što je gladna

Mnogi roditelji veruju da se beba budi samo ako je gladna, ali to jednostavno nije istina, tvrde stručnjaci.

„Čak i ako beba nije gladna, uzeće hranu i nakon toga će zaspati, samo ne na duže. Tako ćete ući u ciklus u kom se beba budi, vi je nahranite, ona zaspi i onda se probudi“, dodaju mame.

To znači da su naučile da će dobiti hranu kada se probude.


Iz ovog je teško izaći, ali ako znate da bebi dajete pune obroke tokom dana, sledite rutine koje su zasnovane na uzrastu. Trebalo bi da budete sigurni da vaša beba nije uvek gladna.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR