Glas Javnosti

LOŠE NAM SE PIŠE: Na pojedinim delovima Zemlje biće nemoguće živeti

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Ako se nastavi sadašnji nivo zagrevanja, na Zemlji će se pojaviti delovi na kojima neće biti moguće živeti - tako naučnici predviđaju da će u Čikagu do kraja veka čak 16 puta biti povećavan intenzitet "toplotnih talasa" .

Ekstremno opasan „toplotni stres“ postaće redovna pojava u podsaharskoj Africi, delovima Arapskog poluostrva i velikom delu Indije, upozoravaju naučnici u novoj studiji objavljenoj u časopisu „Nejčer“ (Priroda).

Kako ističu, do kraja 21. veka ta područja će većinu godine imati veoma visoke temperature koje se smatraju opasnim, piše N1.


Bez prilagođavanja, to će uveliko povećati broj bolesti povezanih sa vrućinom i smanjiti sposobnost rada na otvorenom prostoru.

Regioni koji gotovo nikada nisu iskusili ekstremnu vrućinu, imaće, između jednog, i 15 dana ekstremno opasnih temperatura svake godine.

Naime, prema indeksu toplote, gornja granica temperature koja se može preživeti iznosi 93 stepena Celzijusa.

Ali, na otpornost ljudskog organizma na vrućinu utiče i vlaga.

Tako pri 100-odstotnoj vlažnosti opasna postaje i temperatura koja prelazi 31 stepen Celzijusov.


Opasnim se smatra temperatura iznad 40, a izuzetno opasnim ona iznad 51 stepen Celzijusov.

Do 2050, opasni indeks toplote mogao bi biti premašen tokom 50 odsto godine u tropskim regionima.

Do 2100. većina dana u godini spadaće u tu kategoriju, a čak 25 odsto godine moglo bi spadati u izuzetno opasnu kategoriju.

Naučnici upozoravaju da će ekstremne vrućine uticati na zdravlje starijih, siromašnih i osoba koje rade na otvorenom, a kakve će posledice ostaviti na poljoprivredu, stočarstvo i ekonomiju – teško je i zamisliti sada.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR