Glas Javnosti

EKSTREMNE TEMPERATURE U AMERICI POSTAJU SVAKODNEVICA : Prognoze su jezive u budućnosti

Svet
Autor: Glas javnosti

Formiranje pojasa ekstremne toplote na Srednjem zapadu i jugu SAD dovešće do rekordno visokih temperatura. Izveštaj upozorava da se klimatske promene ubrzavaju i da će se "više od 100 miliona Amerikanaca redovno suočavati sa temperaturom od oko 50 stepeni", piše Huffpost.

U mnogim delovima Sjedinjenih Država otprilike 108 miliona ljudi će živeti u „pojasu ekstremne toplote“ do 2053. godine, koji češće i na duže periode donositi visoke temperature, pokazuju nova istraživanja.

Toplotni pojas, opisan u recenziranom modelu koji je u ponedeljak objavila neprofitna istraživačka grupa "First Street Foundation", obuhvata velike delove juga i srednjeg zapada i tu će temperatura od oko 50 stepeni biti uobičajena.

- Moramo da budemo spremni na neizbežno, da će četvrtina zemlje uskoro pasti u pojas ekstremne toplote sa temperaturama većim od 50 stepeni i rezultati će biti strašni - rekao je Metju Ebi, osnivač i izvršni direktor Fondacije First Street.

Grupa je otkrila da će "najozbiljniji pomak" u temperaturama u naredne tri decenije biti u okrugu Majami.

Takav indeks toplote, koji će biti veći od 125, predstavlja „ekstremnu opasnost“ i velika je verovatnoća da će dovesti do toplotnog udara uz produženo izlaganje, kaže meteorološka služba prenosi Telegraf


Fondacija First Street je iskoristila svoj model da napravi veb stranicu koja vam omogućava da vidite kako će na bilo koji kvart za 30 godina uticati pogoršana klimatska kriza.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR