Glas Javnosti

Kulturni centar Srbije u Parizu slavi 50 godina

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Kulturni centar Srbije u Parizu saopštio je danas da će 50 godina svog postojanja obeležavati od 26. maja ove godine do 26. maja 2024. godine.

"Kako su veliki jubileji uvek povod za retrospekciju, ali i za iniciranje novih izazova i inspiracija, Kulturni centar Srbije će se tokom programske sezone 2023/2024. sećati onih koji su bili deo duge i bogate istorije ovoga mesta, ali će predstaviti i viziju svoje budućnosti", navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, godinu jubileja obeležiće novi vizuelni identitet, koji potpisuje dizajner Slavimir Stojanović Futro, novi sajt i "jaka programska sezona uz velike međunarodne projekte saradnje".


Kulturni centar Srbije je saopštio da će obeležavanje jubileja početi 26. maja otvaranjem izložbe "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata“, koju organizuju u saradnji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske iz Novog Sada pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.

Na izložbi će biti predstavljeni Šumanovićevi radovi iz Galerije Matice srpske i iz Spomen-zbirke Beljanskog, kao i video animacije slika "Doručak na travi" i "Pijana lađa", a postavka će biti upotpunjena posebnim video segmentom sa važnim primerima slikarstva Šumanovića i njegovih uzora i savremenika, kaže se u saopštenju.


Iz Kulturnog centra je istaknuto da će izložba autorke Milane Kvas, upravnice Spomen-zbirke Beljanskog, do 23. juna predstaviti "najnovije rezultate istraživanja koji pokazuju Šumanovićevu povezanost sa francuskom kulturom i internacionalnom pariskom scenom".

Glas javnosti/T01S


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR