Kao prvo, najvažnije je kako spakujete hranu u frižideru i zamrzivaču. Namirnice koje se brzo mogu pokvariti kao što su jaja i mleko ne bi trebalo čuvati u vratima jer je veća verovatnoća da će temperatura varirati nego na policima gde je ujednačenija, piše Readers Digest.
Temperatura frižidera trebala bi da bude četiri Celzijusova stepena i niže, a zamrzivača 0 i niže, da bi se hrana dobro očuvala, prenosi N1.
Zatim, stručnjaci savetuju da napravite zalihe leda ili zamrznete boce s vodom koje možete staviti u frižider otprilike par sati od nestanka struje što omogućuje da frižider duže hladi.
Takođe je važno da frižider držite zatvorenim, odnosno da ga što manje otvarate pa je dobro imati pri ruci i nekvarljive namirnice poput konzervisane hrane, testenine, pasulja…
Koliko hrana može da traje?Koliko dugo će hrana trajati u frižideru i zamrzivaču zavisi od toga koliko je pun. Ako je mnogo zamrznutih namirnica to će se temperatura bolje regulisati i manja je verovatnoća da će se otopiti. Otprilike 48 sati u punom frižideru bez struje i 24 sata u polupunom.
Takođe zavisi i od vrste hrane. Na primer, jaja i mleko ako su na visokoj temperaturi duže od dva sata počeće da se kvare. Sirovo meso mora biti dobro zamotano, pogotovo u zamrzivaču, kako bi se sprečilo curenje tokom odmrzavanja.
Tvrdi sirevi poput parmezana ne bi trebalo da se brzo pokvare, dok su meki sirevi poput mocarele, rikote ili krem sira podložniji bržem kvarenju.
Dok povrće i voće, ako nije iseckano, kao i hrana s visokim udelom kiseline kao što su umaci, kiseli krastavci i džemovi, može izdržati malo više temperature.
Ako nestanak struje traje duže od četiri sata namirnice za koje se preporučuje da se bace su meso, riba, jaja i neki sirevi. Svakako proverite stanje hrane i ako sumnjate da je pokvareno bolje je baciti.