Glas Javnosti

KKAO OBNOVITI OŠTEĆENU KOSU? 8 mitova u koje smo slepo verovali

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Otkrivamo vam kako obnoviti oštećenu kosu, a u isto vreme razbijamo sve dosadašnje najučestalije mitove.

Da li ste ikada farbali kosu? Da li vaš fen za kosu prelazi dosta kilometraže? Da li češljate kosu? Ako ste odgovorili potvrdno na bilo koje od ovih pitanja – čak i na poslednje – imate „oštećenu“ kosu. Čim vaša kosa izađe iz folikula, ona ima spoljne elemente sa kojima se treba boriti“. Drugim rečima, određeni stepen štete je neizbežan.

Ali nemojte se osećati poraženo. Za razliku od kože, kosa je mrtvo tkivo i ne može se sama regenerisati, pa se oslanja na vas da je održite zdravom. (Lepo je osećati se toliko potrebnim, zar ne?) Kako se brinete o vlasima ima ogroman uticaj na njihovu snagu, izgled i upravljivost. I, kao što možete očekivati, što je vaša kosa duža, to će biti trošnija, posebno ako je farbate, izbeljujete ili ispravljate, pišu Sremske vesti.


Vrsta i tekstura takođe igraju ulogu. Svaka tekstura kose zahteva različitu negu. Gruba kosa sa teksturom, na primer, može da podnese malo više toplote, dok je finija kosa delikatnija.

Kako obnoviti oštećenu kosu- mitovi i istina
Da li farbanje kose oštećuje kosu?

Bilo da je u pitanju prirodna balaiage ili neonska duga, uvek će biti neke štete na pramenovima tokom procesa bojenja. Da bi kosa zadržala svoju boju, hemikalije u farbi za kosu moraju da izazovu određenu štetu. Proces bojenja funkcioniše tako što pigment prodire u kutikulu, zaštitni spoljni sloj kose, obično povezan sa amonijakom. Zatim se kosa izbeljuje kako bi se uklonila njena prirodna boja, a farba daje kosi novu boju. Korišćenje manje izbeljivača ili manje trajnih formula pomoći će da se deo tog naprezanja minimizira.

Da li korišćenje više temperature na vrućim alatima znači manje prolaza i manje štete?

Pravi krivac za oštećenje u ovom slučaju je pogrešna temperatura. Nikada ne želite da koristite maksimalnu toplotu. Tačna temperatura će se razlikovati u zavisnosti od tipa kose, teksture i boje, ali opšti savet je da koristite najnižu moguću temperaturu koja će i dalje obaviti posao (uvijanje, ravnanje, sušenje). Dakle, počnite na najnižem podešavanju i polako povećavajte temperaturu samo ako morate. I naravno, ne zaboravite na toplotnu zaštitu.

Kako obnoviti oštećenu kosu i češljanje

Potražite četku sa zaobljenim, fleksibilnim plastičnim zupcima. One su nežne i za kosu i za kožu glave. Četke od čekinja grebu delove zaštitnog sloja kose, slabe pramenove i povećavaju poroznost. Još jedan profesionalac koji treba tražiti: četka sa ventilacijom odnosno sa jastučićima. Ovo omogućava da se toplota brzo rasipa kada stilizujete. Češalj sa širokim zupcima je takođe dobra opcija za kovrdže ili talasastu. Pošto kosa nema nervne završetke, teško je reći kada je povređujete. Stoga testirajte četku na prednjem delu šake: pređite preko kože. Ako osetite da grebe ili ostavlja crvene tragove, četka je preagresivna i za kosu.


Da li možemo da preteramo sa suvim šamponom?

Da. Iako je odličan u krajnjoj nuždi, nije potpuna zamena za pravi šampon. Suvi šampon nije nešto što bi trebalo da koristite duže od nekoliko dana. A kada odlučite da koristite suvi šampon, odlučite se za onaj sa bonus prednostima za kožu glave. Potražite umirujuće sastojke, poput aloe vere ili ekstrakta kamilice, kao i antimikrobno sredstvo, kao što je cink PCA. Međutim, imajte na umu da nijedan suvi šampon zapravo neće ukloniti prljavštinu ili ulja, niti pravilno očistiti. Za to služi tuš!

Kako obnoviti oštećenu kosu i pranje kose

Zaista zavisi od vašeg tipa kose. Kovrdžavoj ili gustoj kosi možda je potrebno pranje samo jednom nedeljno, dok finoj ili masnoj kosi možda treba svakodnevno čišćenje. Ako ne perete kosu dovoljno često, može doći do nakupljanja sebuma koje na kraju sprečava rast kose. Ali prečesto pranje – posebno šamponom koji uklanja prirodna ulja – može isušiti kosu, što dovodi do lomljivih pramenova. Način života i godišnje doba takođe su važni.

Gumice za kosu i oštećenje kose

Radije birajte svilene gumice koje sprečavaju lomljenje. Klip šnale ili velike igle u obliku slova U su takođe odlične opcije. Ali bez obzira na sve, izbegavajte da pravite preuske frizure kao , jer mogu da izazovu vrstu gubitka kose koja se zove „trakciona alopecija“.


Da li češljanje kose oštećuje vlasi?

Neki ljudi i dalje veruju u priču da četkanje pomaže u bržem rastu kose. Hair stilisti preporučuju nežno četkanje ili češljanje kose jednom ujutru i ponovo pre spavanja. Ključ u korišćenju odgovarajuće metode. Češljanje kose može stvoriti neželjenu napetost na kosi i bukvalno pokidati i otkinuti  vlasi. Uvek počnite od krajeva i lagano prevlačite za korenu. Idite polako i izdvojte vreme. Nikada to ne radite na agresivan način. Tretirajte svoju kosu kao skupu tkaninu! Potražite četku za raspetljavanje da biste delikatno obavili posao.

Da li je perut normalna?

Suvo vlasište tokom promene godišnjih doba? Da. Perut koja ne nestaje? Ne. Perut je skoro uvek masna, a ne suva. Preut takođe može biti blago lepljiv i žute boje, dok će suvo vlasište proizvoditi suve i bele ljuspice.

Put je ponavljajuće, hronično stanje vlasišta koje, iako može da dođe i prođe, ima tendenciju da bude dugoročan problem. Obično se rasplamsava kada ste pod stresom, kada nivoi hormona variraju i kada jedete određenu hranu kao što je sita, masni mlečni proizvodi, poput sira. Ako zaista imate perut, koristite šampon i balzam protiv peruti dok ne nestane.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR