Glas Javnosti

KAKO UZGAJATI VOĆKE U MALOM PROSTORU? Koje vrste i sorte odabrati i da li uspevaju?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Često želimo da uživamo u svežim voćnim plodovima, ali smo ograničeni malim prostorom ili jedino imamo terasu. Međutim, i za najmanju osunčanu površinu možemo odabrati odgovarajuću voćnu vrstu.

Voćke malih dimenzija, stubasto i grmovi bobičastog voća biće idealan izbor. Osim što ćete od njih imati korist, pojačaće i estetski utisak. Možemo da ih iskoristimo da napravimo živu ogradu ili zamenimo tradicionalnu živicu. Za to će najbolje odgovarati ribizle, ogrozd, kupina, malina i aronija.

Patuljaste sorte
Za male vrtove izbor su patuljaste sorte voćaka koje su kalemljene na kržljave podloge ili stubasto voće. Ovakva stabla često ne prelaze visinu od dva metra, a počinju plodonositi pre visokih sorti. Krošnje se mogu oblikovati na različite načine i uklopiti u svaki prostor, piše portal Ekapija.


Možemo posaditi jabuke, kruške, šljive, višnje, breskve, nektarine, kivi ili kajsije. Osim na otvorenom mogu se uzgajati na terasama i balkonima u posudama čiji je prečnik najmanje 60 cm. Dovoljno velika posuda će dati prostor za razvoj kompaktne korjenove bale. Potrebno je osigurati redovno zalivanje i prihranjivanje, kao i zaštitu od bolesti i štetočina.

Prilikom odabira sorte obratite pažnju da li se radi o samooplodnoj ili stranooplodnoj. Kada želite posaditi samo jedno drvo odaberite samooplodnu sortu. U poslednje vreme su za male prostore tražene sadnice na kojima je kalemljeno dve ili više sorti ili više voćnih vrsta.

Čak i kada nemate malu baštu ili balkon u zatvorenom prostoru možete uzgajati patuljaste voćke. Najčešće se radi o stablima limuna, kao što su limun i mandarine.
 
Ukusni voćni grmovi

Ako imate još manje prostora, nameravate praviti ogradu ili živicu ili imate prostora za manju posudu tada će vaš izbor pasti na bobičaste grmove. Malina, kupina, ribizle, ogrozd, jagode i brojne druge vrste će biti odlične za uzgoj na malom prostoru.


Uzgoj grmova u posudama daje vam mogućnost da odaberete odgovarajući supstrat. Važno je da imate osunčan ili bar polusenovit prostor koji će biljkama osigurati najmanje šest sati direktne izloženosti sunčevoj svetlosti.

Borovnice su se pokazale kao idealne, jer postoje sorte različitih visina, od 30 do 90 cm. Obratite pažnju da se radi o sortama za uzgoj u posudama. Klasične su stranooplodne, dok su ove samooplodne i možete uzgajati samo jedan grm.

Kompaktne sorte maline i kupine su omogućile uzgajanje ovih voćnih vrsta u posudama. Jagode se odavno uzgajaju u žardinjerama, saksijama i visećim posudama. Popularne su stalnorađajuće sorte. Nemojte zaboraviti da vinovu lozu možete uzgajati u posudama, uživati u njenoj senci i brati grozdove.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR