Glas Javnosti

Kako uštedeti na tuširanju, kuvanju, pranju, grejanju ili hlađenju

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo za zaštitu klime i energetiku Austrije objavilo je preporuke građanima zbog moguće nestašice gasa, u kojima savetuje da štede energiju čak i podizanjem temperature u frižiderima. Austrijancima je prethodno savetovano da umesto kupanja u kadi počnu da praktikuju tuširanje. Nemačka konsultantska kuća navodi da struja može uštedeti i promenom navika u kuvanju i pranju, i sve to izrazila

Austrijsko ministarstvo je na svom Fejsbuku prvo savetovalo građanima da se ne kupaju u kadi, već tuširaju, jer „za punu kadu treba 80 do 120 litara ugrejane vode, a kod tuširanja se troši samo 20 do 50 litara“. Ministarstvo je sada objavilo dalje savete građanima kako da štede struju, a jedan je posebno naljutio pivopije, prenosi N1.

Naime, Austrijancima se savetuje da podignu temperaturu u frižiderima za oko dva stepena, što bi značilo da više neće biti ledenog piva. Ministarstvo smatra da bi to donelo uštedu struje do 12 odsto.




A koliko uštede u potrošnji struje znače u novcu pokazala neprofitna konsultantske firme iz Nemačke – co2online.de. Prema njihovim računicama, prosečno se u domaćinstvu može uštedeti oko 320 evra godišnje, uz samo male promene navika.

„Mogućnosti za uštedu postoje svuda, bilo u kuhinji ili kupatilu. Kada se radi o uštedi energije, mnogi ljudi misle na gubitak udobnosti. Ali to ne mora da bude tako. Na primer, ako tuširanje skratite za jedan minut i smanjite sobnu temperaturu za jedan stepen, jedva da ćete primetiti razliku. Što dalje idete, više energije možete uštedeti“, rekla je konultantkinja Tanja Loic.


Stručnjaci preporučuju sledeće mere štenjde energije bez dodatnih troškova:

Kuvanje s poklopcem na šerpi je potencijalna ušteda godišnje u iznosu od 20 evra. Poklopac treba da pravilno naleže na šerpu, a ploča za kuvanje mora da odgovara prečniku šerpe. Prema navodima stručnjaka s co2online.de, prečnik posuđa može biti i nešto manji od ploče za kuvanje. Takođe je korisno upotrebiti preostalu toplotu, to jest rano isključiti temperaturu šporeta.

Zagrejte vodu pomoću kuvala, pa onda stavite na ringlu. Tu se krije potencijalna ušteda od 10 evra. Ako želite samo da kuvate vodu, isplati se koristiti kuvalo za vodu, a oni su efikasniji od upotrebe šporeta. Ako pazite i na količinu vode koju sipate u kuvalo, a potom kao nepotrebnu prosipate, uštedećete još 10 evra.




Pecite bez prethodnog zagrevanja rerne, tako ćete uštedeti 20 evra. Rerna se ne mora nužno zagrejati pre pečenja. Ako isključite rernu nekoliko minuta pre kraja vremena pečenja, možete uštedeti još više energije korišćenjem preostale toplote.

Odmrznite zamrzivač i očistite ga jer nakupljeni sloj leda povećava potrošnju energije. Pet milimetara leda znači povećanje potrošnje energije za oko 30 odsto. Ako se pobrinete da se u vašem zamrzivaču ne stvori više od normalne količine leda, možete uštedeti novac. U proseku, zamrzivače treba odmrzavati dva puta godišnje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR