Postoje brojne rasprave o tome da li je ekonomičnije i praktičnije ostavljati bojler stalno uključenim, jer onda praktično samo dogreva vodu, ili ga treba paliti po potrebi.
Stručnjak savetuje sledeće:
– Apsolutno nije istina da je za novčanik bolje držati bojler stalno upaljenim. Naravno, sve zavisi od broja članova domaćinstva. Tako, ako je u pitanju samac ili bračni par, njima je racionalnije da bojler uključuju po potrebi. S druge strane, ako je u pitanju porodica sa većim brojem članova, njima je verovatno najzgodnije da bojler stalno bude uključen jer će u svakom trenutku nekom trebati voda – kaže Marko Todorović, serviser bele tehnike i kućni majstor, i dodaje da i namena bojlera igra veliku ulogu – ako je bojler namenjen samo za tuširanje, onda je smislenije da ga povremeno palite, a ako je u pitanju veliki protočni bojler koji koristite i u kuhinjske namene, onda ćete ga najverovatnije gasiti vrlo retko. Dakle, štedljvije je ipak paliti ga po potrebi, i naravno, ako već pazite na štednju, gledaćete da ga uključite u jeftinijoj tarifi.
-Što se tiče produžavanja veka bojlera, objašnjava ovaj serviser, njemu je svejedno da li stalno radi ili ne, ukoliko su svi delovi u redu, jer nije to čovek da mu treba odmor.
Caka koja, s druge strane, zaista pali jeste da termostat podesite na 55-60 podeoka.
– Neka najviša vrednost na koju ga nameštate bude eventualno 60. Ispod 55. podeoka se ne stvara kamenac. S druge strane, ako je termostat stalno podešen na 90, stvaraće se mnogo više kamenca, naročito u uslovima u našoj zemlji budući da nam je voda tvrda – savetuje Todorović.
Dakle, što se tiče uštede, ipak nemojte držati bojler stalno upaljenim, a kako biste mu produžili vek trajanja, obratite pažnju na termostat i čistite kamenac jednom godišnje.
(Glas javnosti/Espreso)