Glas Javnosti

KAKO DA VAM NE BUDE TESNO? Pet proverenih ideja za maksimiziranje malog životnog prostora

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Mnogi od nas se stalno bore da nađu dovoljno prostora u svojim domovima. Kada se to dogodi, naša prva pomisao je da proširimo svoje domove ili započnemo novi projekat renoviranja kako bismo pokušali da stvari vratimo u kakvu - takvu "normalu". Ali, šta se danas uopšte smatra normalnim u svetu dizajna enterijera? Da li su mali stanovi i kuće zaista toliko problematični da ne nude baš nijedno rešenj

Stručnjaci za dizajn enterijera se slažu u jednoj činjenici: uvek postoje kreativne ideje koje će pomoći da se iskoristi dragoceni otvoreni prostor, i to bez oštećenja karaktera (čitajte: stila) našeg minijaturnog doma. Na kraju krajeva, neki nepredviđeni koraci mogu dovesti do kreiranja mnogo lepšeg izgleda doma, a to svakako nije nešto što biste trebali zanemariti.
Evo pet ideja koje će vam pomoći da povratite malo prostora u svom domu bez proširenja, piše portal Ekapija.

Minimalistički stil uređenja
Popularan u modernim i skandinavskim domovima, minimalistički pristup vašem enterijeru mogao bi da vam pruži prostor za kojim čeznete. Ovo će zahtevati nemilosrdan pristup rasterećenju vašeg doma, a moraćete svoju paletu boja držati neutralnom i što svetlijom. Jednostavan nameštaj, čiste linije i skriveno skladište su ključne stvari koje treba uzeti u obzir.
Otvorene police
Veliki ormani ne samo da zauzimaju prostor, već se i osećaju prilično impozantno. Zamenom nekih od vaših ormara otvorenim policama možete povećati osećaj prostora, a jedno od najlakših mesta za to je kuhinja. Zamena gornjih zidnih ormarića jednostavnim otvorenim policama može povećati osećaj otvorenosti u vašoj kuhinji. Takođe će pomoći i farbanje polica u belo ili bar u istu boju kao što je boja zidova.


Potkrovlje
Da li ste razmišljali o pretvaranju neiskorišćenog potkrovlja u dodatni životni prostor? Mnogi ljudi koristi svoj tavanski prostor kao dodatnu spavaću sobu, a još je manji broj onih koji se odlučuju da u ovom delu doma stvore udobnu dnevnu sobu. Nemojte da vas odvrati pomisao o kosim plafonima: ako možete dodati puno krovnih prozora i svetlosti, mogli biste imati neverovatan prostor sa lepim pogledom.
Prostor ispod stepenica
Prostor ispod vaših stepenica mogao bi postati prostor za sebe - potrebno je samo malo pažljivog planiranja i kreativnosti. U ovom malom i čudnom delu doma lako bi se mogla napraviti prostorija za čuvanje prtljaga, igračaka, sezonske odeće, ali i udoban kutak za čitanje. Isto tako, prostor ispod stepenica bi mogao biti idealno rešenje za stvaranje malenog radnog prostora što je posebno zabavna ideja za sve one koji rade od svoje kuće.
 
Međusprat
Ako je vaš dom malen po površini, ali ipak blagoslovljen visokim plafonima, onda bi jedan mali međusprat mogao biti idealan način da dobijete više prostora. Ovo je popularno rešenje u malim stanovima smeštenim u potkrovlju i preuređenim prostorima, ali je isto tako korisno i za mnoge druge tipove stanovanja. Iako ne pružaju mnogo privatnosti, i dalje su korisni - posebno za kreiranje gostinjske sobe, kućne kancelarije ili lepog i ušuškanog mesta za uživanje u omiljenoj literaturi.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR