Glas Javnosti

Kako da razlikujete domaći paradajz od onog iz plastenika?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Ovih dana pijace su preplavljene sočnim i raznim vrstama paradajza. Ipak, sezona mu nije a kako da izaberete najbolje?

Iako znamo da proleće nije sezona kada treba kupovati paradajz i očekivati da je sočan i ukusan - malo ko će mu odoleti na tezgama koje su u ovo doba godine najšarenije. Ipak, da biste izabrali domaći, a ne neki hibridni koji je na oko savršen a bezukusan morate da se oslonite na staromodne trikove.

Kada kupujete paradajz najbolje je da birate kod prodavca koji nudi raznovrstan paradajz, koji nije iste veličine, boje, malo je kvrgav ili deformisan. Što je paradajz nepravilnijeg oblika veća je verovatnoća da je prirodno uzgajan.


Tražite lokalno

Ako ste u prilici kupujte od seljaka u njihovom domaćinstvu. Najizvrsniji paradajz će skoro uvek biti onaj koji je prešao najkraću razdaljinu, i veća je verovatnoća da će sazreti u zemlji, a ne u zadnjem delu kamiona i hladnjača.

Držite, ali ne stiskajte

Manji paradajz treba da bude čvrst, ali ne kao kamen. Veći paradajz treba da bude težak za svoju veličinu i da ne bude ni previše čvrst ni previše mekan ili natečen.

Pomirišite

Ako se aroma ne oseća kada ga pomirišete paradajz je nedozreo. Odličan paradajz treba da miriše i da sa slašću osetite njegov bogat ukus.


Ako nije leto, izaberite čeri

Kada vam treba paradajz van sezone, najbolji izbor je čeri paradajz. Pošto je manja verovatnoća da će imati oštećenja u transportu, manje sorte kao što je čeri paradajz mogu da sazrevaju duže pre nego što se beru, što znači da su obično ukusniji, piše Bon Apetit.

Nije greh koristiti konzervirano

Čak i u sezoni ako planirate da kuvate nešto sa sokom od paradajza uvek birajte konzerviran. Lakše je i traje kraće sama priprema sosa, čorbe ili nekog jela.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR